5 vitamine si suplimente pe care sa le iei primavara

Dupa o iarna cu stat in casa si stari de letargie, trebuie sa intampinam, cu entuziasm, anotimpul de primavara si sa ne bucuram de el. Insa, poate fi dificil sa ne revenim dupa un sezon rece in care am mancat alimente grele si am fost mai inactivi. De asemenea, schimbarea climatica ne poate predispune la noi imbolnaviri, fiindca, in timpul iernii, imunitatea e diminuata considerabil. Iata ce vitamine si suplimente este bine sa iei odata cu sosirea primaverii, pentru refortificarea organismului.

1.Curcumin

Curcumina este un compus regasit in turmeric sau curcuma, condiment utilizat, deseori, in bucatarie. Turmericul a fost folosit timp de mii de ani in medicina traditionala indiana, pentru a reface organismul slabit. Studiile au demonstrat efectele pozitive ale curcuminei asupra sanatatii sistemului imunitar si asupra sistemului respirator.

Piperul negru creste absorbtia curcuminei si aduce mai multe beneficii, daca este combinat cu aceasta. 

Curcumina se gaseste in comert sub forma de capsule, chiar si in combinatie cu piperina. Insa, poti opta si pentru consumul turmericului, ca si condiment. 

2.Zinc

Zincul este o substanta minerala esentiala, cu numeroase roluri in organism. Printre acestea, se numara si sustinerea sistemului imunitar. Studiile arata ca zincul sustine functia respiratorie, sanatatea sinusurilor si sistemul muscular. 

Doza zilnica de zinc, recomandata pentru un adult, este de aproximativ 10 mg.

3.Vitamina C

Vitamina C este deja bine cunoscuta pentru efectele sale asupra sistemului imunitar. Atat iarna, cat si la inceputul anotimpului de primavara, este indicat sa ne administram vitamina C. 

Vitamina C are proprietati antioxidante care lupta impotriva radicalilor liberi responsabili de aparitia bolilor si de imbatranire. De asemenea, aceasta vitamina influenteaza activitatea celulelor imune si previne mai ales afectiunile respiratorii infectioase (raceala comuna, gripa etc.). Mai mult decat atat, unele studii indica faptul ca vitamina C ar putea chiar scurta durata acestor afectiuni.

Toate aceste proprietati favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, asadar vitamina C ajuta si la detoxifierea organismului.

Necesarul zilnic de vitamina C la adult este de 80-90 mg. Cu toate acestea, in perioadele in care dorim sa prevenim anumite afectiuni, se recomanda 300-500 mg pe zi. Studiile au aratat ca aceasta ar oferi o protectie suplimentara.

4.Vitamina D

Vitamina D3 este foarte importanta pentru sanatatea sistemului osos, a dintilor si pentru sistemul imunitar. Aceasta se gaseste in pestele gras, lactate, oua, insa o mare parte din vitamina D3 se sintetizeaza in organism. Sinteza de vitamina D3 are loc datorita razelor ultraviolete care transforma colesterolul din piele in vitamina D. Asadar, aportul de vitamina D este asigurat prin expunerea pielii la soare. 

In lunile reci, inclusiv martie si aprilie, expunerea la soare este deficitara. De aceea, se recomanda suplimentarea aportului de vitamina D, mai ales in cazul copiilor, gravidelor, batranilor si persoanelor care sufera de unele afectiuni (boli osoase, boli care scad imunitatea).

Necesarul zilnic de vitamina D la un adult este de 400-600 UI, insa, poate fi nevoie de mai mult in cazul persoanelor care sufera de anumite boli.

5.Quercetin 

Quercetinul este un antioxidant flavonoid foarte puternic care se gaseste, in mod natural, in unele vegetale (ceai verde, mere, ceapa, fructe de padure, ginkgo biloba si altele). 

Quercetin este un supliment potrivit primavara, intrucat sustine activitatea sistemului imunitar si pe cea a sistemului respirator. Antioxidantul calmeaza manifestarile alergice, deci este potrivit persoanelor care sufera de alergie la polen. De asemenea, suplimentul te ajuta sa te adaptezi mai bine la stres, prin efectul pe care il are asupra neurotransmitatorilor.

Asadar, daca vrei ca trecerea de la iarna la primavara sa nu fie dificila, alege suplimente de calitate, cum ar fi produsele Walmark, pentru a te proteja eficient in aceasta perioada si pentru a-ti redobandi energia. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.