5 reguli de igiena care trebuie respectate de personalul medical din orice institutie

In acest articol poti descoperi care sunt regulile elementare de igiena pe care trebuie sa le respecte personalul medical, indiferent de institutia in care lucreaza. Aceste reguli au ca scop prevenirea transmiterii bolilor si mentinerea unui mediu sigur pentru toate persoanele implicate in actul medical.

1. Aplicarea corecta a tehnicilor de spalare a mainilor

Aplicarea corecta a tehnicilor de spalare a mainilor este esentiala in domeniul medical pentru prevenirea raspandirii infectiilor. Pentru a asigura o spalare eficienta a mainilor, este necesara respectarea urmatoarelor etape:

  • Umectarea mainilor si aplicarea sapunului: Deschide robinetul si uda mainile cu apa calda sau rece. Aplica o cantitate suficienta de sapun pe maini si formeaza spuma.
  • Curatarea tuturor zonelor mainilor: Frecarea mainilor pentru a face spuma nu trebuie sa omita nicio zona. Curata palmele, dosul mainilor, degetele, incheieturile si unghiile. Aceste zone adaposti bacterii si virusuri.
  • Durata spalarii mainilor: Este important sa acorzi suficient timp spalarii mainilor pentru a elimina eficient bacteriile si virusurile. Recomandarea este de a spala mainile timp de cel putin 20 de secunde.
  • Clatirea si uscarea corespunzatoare: Clateste bine mainile cu apa curata pentru a indeparta sapunul si reziduurile. Asigura-te ca incheieturile si unghiile sunt bine clatite. Apoi, foloseste un prosop curat sau un servetel de hartie pentru a usca mainile. Evita sa folosesti prosoape de bumbac, care pot fi un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Este important ca personalul medical sa respecte acesti pasi de spalare a mainilor in diverse momente cheie, pentru a preveni raspandirea infectiilor. Aceste momente includ:

  • Inainte si dupa contactul cu fiecare pacient: Spalarea mainilor inainte de a intra in contact cu pacientul ajuta la prevenirea transferului de bacterii si virusuride la personalul medical la pacient. Dupa incheierea contactului cu pacientul, este la fel de important sa te speli pe maini pentru a preveni raspandirea microorganismelor de la un pacient la altul.
  • Dupa contactul cu suprafete care pot fi contaminate: Suprafetele din mediul medical pot fi adesea contaminate cu bacterii si virusuri. Dupa atingerea sau manipularea acestor suprafete, este necesara spalarea mainilor pentru a preveni raspandirea infectiilor.
  • Dupa folosirea toaletei: Dupa utilizarea toaletei, spalarea mainilor este obligatorie pentru a elimina bacteriile si virusurile si a preveni raspandirea acestora in mediu.
  • Inainte si dupa masa: Spalarea mainilor inainte de a manca ajuta la prevenirea transferului de bacterii si virusuri de la maini la gura. Dupa masa, este la fel de important sa te speli pe maini pentru a elimina reziduurile de alimente si pentru a mentine igiena personala.

Atunci cand spalarea mainilor cu apa si sapun nu este posibila, utilizarea unor dezinfectanti medicali pentru maini și tegumente, pe baza de alcool, poate fi o alternativa eficienta. Dezinfectantul pentru maini trebuie utilizat in cantitati suficiente pentru a acoperi toate suprafetele mainilor si trebuie frecat pe piele pana cand aceasta se usuca.

2. Purtarea echipamentului de protectie

Purtarea corecta a echipamentului de protectie este extrem de importanta in domeniul medical pentru a preveni contaminarea personalului si a pacientilor.

Personalul medical trebuie sa fie constient de diferitele tipuri de echipamente de protectie disponibile si sa le selecteze in functie de situatie si de gradul de risc. De exemplu, in cazul contactului cu fluide corporale, se recomanda purtarea manusilor, a halatului si a mastii de protectie. Pentru protectia impotriva aerosolilor, este necesara utilizarea mastii respiratorii N95 sau a echipamentului de protectie complet.

Este esential ca personalul medical sa urmeze o procedura corecta pentru a pune si a indeparta echipamentul de protectie, astfel incat sa minimizeze riscul de contaminare. De exemplu, in timpul punerii echipamentului de protectie, trebuie respectata o ordine specifica, cum ar fi punerea mastii inaintea manusilor si a halatului, pentru a evita contaminarea mastii.

Pentru a asigura cel mai inalt nivel de protectie, echipamentul trebuie sa fie curatat si dezinfectat in mod regulat. Manusile trebuie schimbate dupa fiecare pacient, iar mastile si halatele trebuie inlocuite dupa un anumit interval de timp sau atunci cand devin vizibil contaminate.

3. Gestionarea corecta a deseurilor medicale 

Deseurile medicale pot fi clasificate in mai multe categorii, in functie de natura lor si de potentialul de contaminare. Deseurile infectioase, deseurile chimice, deseurile radioactive si deseurile cu risc sunt doar cateva exemple. Fiecare dintre aceste categorii impune un proces particular de eliminare, care trebuie sa fie cunoscut de catre personal.

Fiecare tip de deseu trebuie sa fie colectat in recipiente separate, care trebuie sa fie etichetate corespunzator. Aceasta ajuta la evitarea amestecarii deseurilor si faciliteaza procesul de tratare ulterioara.

Exista mai multe metode utilizate in tratarea si eliminarea deseurilor medicale. Incinerarea, sterilizarea cu autoclav, tratamentul chimic si alte tehnologii speciale sunt folosite pentru a asigura distrugerea completa a agentilor patogeni si reducerea impactului asupra mediului.

4. Asigurarea igienei in saloanele de pacienti

Asigurarea igienei in saloanele de pacienti este o prioritate in orice institutie medicala, deoarece acesta este un factor esential in prevenirea raspandirii infectiilor. Este extrem de important ca incaperile in care sunt gazduiti pacientii sa fie curatate zilnic. Acest lucru implica aspirarea si spalarea pardoselii, curatarea suprafetelor, precum mesele, scaunele si paturile, si aerisirea incaperii. Un salon curat nu doar creeaza un mediu placut pentru pacienti, ci si reduce riscul de raspandire a infectiilor.

Orice instrumente sau echipamente care intra in contact cu pacientii trebuie sa fie sterilizate corespunzator pentru a preveni transmiterea bolilor infectioase. Aceasta include stetoscoape, termometre, tensiometre si alte instrumente medicale.

Atat personalul medical, cat si pacientii trebuie sa respecte reguli stricte de igiena personala pentru a preveni raspandirea infectiilor. Aceste reguli includ spalarea mainilor cu sapun si apa inainte si dupa fiecare interactiune cu pacientii, purtarea mastilor si a echipamentului de protectie corespunzator si evitarea contactului cu persoanele bolnave.

Este important sa se utilizeze produse de curatenie si dezinfectie eficiente si de incredere in saloanele de pacienti. Aceste produse ar trebui sa fie capabile sa elimine majoritatea germeniilor si bacteriilor. Este esential sa se urmeze instructiunile producatorului pentru a asigura o curatenie corespunzatoare si un mediu sigur pentru toti pacientii.

Lenjeria de pat folosita de pacienti trebuie manipulata cu grija pentru a preveni raspandirea germenilor. Aceasta ar trebui sa fie inlocuita si spalata regulat, folosind metode de curatare adecvate care distrug germeni.

5. Vaccinarea periodica a personalului medical

Vaccinarea periodica a personalului medical este de o importanta cruciala pentru mentinerea sanatatii si sigurantei acestuia, dar si pentru prevenirea raspandirii bolilor contagioase catre pacienti. Vaccinurile sunt un instrument eficient de protectie, oferind imunitate prin simularea unei infectii fara ca persoana sa dezvolte de fapt boala.

Exista o serie de vaccinuri recomandate pentru personalul medical, printre care se numara vaccinul antigripal, vaccinul impotriva hepatitei B, vaccinul impotriva varicelei, rujeolei, oreionului si rubeolei. Fiecare vaccin are rolul sau in prevenirea bolilor specifice si trebuie administrat in functie de recomandarile medicale.

Procedurile de vaccinare in cadrul institutiilor medicale trebuie sa fie riguroase si bine organizate. Programarea vaccinarii, administrarea corecta a vaccinului si urmarirea reactiilor adverse sunt pasi esentiali in procesul de vaccinare. Mentinerea inregistrarilor vaccinale actualizate pentru personalul medical este, de asemenea, importanta pentru a asigura o monitorizare adecvata si pentru a evita situatiile in care vaccinurile ar putea fi omise sau administrate in exces.

In concluzie, respectarea acestor 5 reguli de igiena de catre personalul medical este vitala pentru prevenirea raspandirii infectiilor in cadrul institutiilor medicale. Practici precum spalarea corecta a mainilor, purtarea echipamentului de protectie, gestionarea deseurilor medicale, igiena in saloanele de pacienti si vaccinarea periodica a personalului medical contribuie la un mediu medical sigur si sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.