Poate ca nu ai avut ocazia sa studiezi limba engleza la scoala sau poate ca materia in sine nu te atragea, asa ca nu ai ramas cu mare lucru din ceea ce se preda. Desi atunci nu ai acordat prea multa atentie acestui aspect din viata ta, odata cu trecerea timpului, lucrurile s-au schimbat radical. Dupa ani in care ai crezut ca te poti descurca foarte bine si fara sa stii aceasta limba, ai ajuns la o constatare: in zilele noastre, cunoasterea englezei, cel putin la nivel conversational, a devenit absolut necesara.
Prin urmare, a sosit momentul sa incepi sa faci o schimbare care iti va influenta parcursul personal si profesional. Daca inca nu ai prea multa tragere de inima sa te apuci serios de treaba, sansele ca randurile urmatoare sa-ti schimbe, macar putin, atitudinea sunt foarte mari. Iata, asadar, cinci motive esentiale pentru care merita sa incepi sa studiezi limba engleza!
Te vei bucura de oportunitati profesionale de neratat
In contextul globalizarii, unul dintre criteriile esentiale specificate in majoritatea anunturilor de angajare este chiar cunoasterea limbii engleze la un nivel cel putin mediu – iar aceasta cerinta este valabila in numeroase ramuri de activitate. Ba mai mult, pentru pozitiile din fruntea scarii ierarhice, este necesar un nivel avansat. Astfel, chiar daca angajatorul este incantat de aptitudinile tale excelente pe alte planuri, exista riscul sa fie descurajat in momentul in care descopera ca nu cunosti catusi de putin o limba esentiala de circulatie internationala. Asadar, pentru a obtine locul de munca la care visezi, recomandarea noastra este sa incepi sa inveti serios limba engleza si, ulterior, sa te perfectionezi – beneficiile vor fi pe masura cunostintelor!
Vei avea acces la resurse online si offline variate
Iar cand spunem „resurse”, ne referim atat la cele profesionale, cat si la cele personale. Aminteste-ti doar de cate ori ai cautat un tutorial pe Youtube, iar cele mai multe rezultate erau, evident, in limba engleza. La fel s-a intamplat si cand ti-ai dorit sa citesti o stire importanta dintr-un ziar international cu prestigiu – poate ca te-au ajutat, pe ici-colo, instrumentele de traducere online, insa acestea nu se compara, nici de departe, cu un set personal solid de cunostinte. Astfel, limba engleza se dovedeste, inca o data, absolut necesara atunci cand iti doresti sa-ti extinzi orizonturile.
Iti vei imbunatati calitatea timpului liber
Fie ca vorbim despre filmele, serialele si emisiunile de pe Netflix si de pe alte site-uri populare de streaming, fie ca vorbim despre cele mai indragite noutati literare (caci literatura engleza is great!) sau despre cele mai in voga piese de pe Youtube, Spotify sau de la radio, un lucru este cert: majoritatea sunt, ai ghicit, in limba engleza. „Dar exista subtitrari in romana”, vei spune, poate. Da, intr-o anumita masura ai dreptate. Exista, insa, si exceptii. Si, in plus, trebuie sa recunosti ca e mai distractiv, de exemplu, sa urmaresti personajele si actiunea unui film decat sa fii cu ochii non-stop pe subitrare.
Te vei descurca mult mai usor in calatorii
Daca ai calatorit in strainatate pana acum, cu siguranta ca te-ai simtit epuizat dupa o discutie prelungita, in care ai tot incercat sa-i explici chelnerului, ghidului de la muzeu sau receptionerei de la hotel ceea ce doresti. De-abia dupa (prea) multe „scene” de comunicare nonverbala, piesa in care mainile si mimica au jucat rolul principal, celalalt a inteles mesajul tau. E drept, poate ca ai mai si vorbit, in limba natala, intre timp, dar tot ce ai primit in schimb a fost un: „Excuse me?” Nu uita de datile in care, desi erai absolut convins ca te-ai facut inteles, ai suferit, in cele din urma, o mare dezamagire: ai primit piure in loc de cartofii prajiti la care visasesi toata ziua. Recunoaste ca astfel de intamplari pot fura din magia oricarei calatorii in strainatate si, in plus, te obosesc atat pe tine, cat si pe care vor sa se asigure ca iti ofera cele mai bune servicii. Pentru a evita in viitor astfel de neplaceri, se recomanda cunoasterea limbii engleze macar la un nivel conversational decent.
Iti vei exersa functiile creierului
Potrivit studiilor facute de oamenii de stiinta, persoanele bilingve au capacitatea de a intelege conceptele complexe mai repede decat cele care cunosc doar limba materna si, totodata, acestea au o memorie mai buna. Mai mult decat atat, unele studii au constatat ca dementa apare mai tarziu in cazul persoanelor care stiu cel putin doua limbi. Concluzia? Limba engleza are numeroase beneficii asupra functiilor creierului tau, pe termen lung.
Asadar, noi credem ca ai toate motivele sa te apuci sa studiezi serios engleza! In plus, nu uita ca intre nivelul de cunostinte si numarul beneficiilor personale si profesionale exista o relatie de directa proportionalitate.