5 moduri in care iti poti pregati copilul pentru o viitoare cariera

Cercetatorii in sociologie si psihologie sustin ca interesele pentru cariera si dezvoltarea acestora incep inca din scoala primara, in jurul varstei de sapte ani.

Introducerea oportunitatilor de cariera si a cailor de urmat pentru copii de la o varsta frageda le poate extinde aspiratiile profesionale, reducand impactul problemelor sociale (cum ar fi stereotipurile de gen) si sporindu-le increderea in reusitele lor in viitoarea cariera.

Dar cum iti pregatesti copilul pentru viitoarea lui cariera? Iata 5 moduri simple si practice pe care le poti aplica pentru sustinerea celui mic:

1. Implica-te in activitati distractive care ii dezvolta abilitatile de cariera

In calitate de parinti, putem observa adesea interesele si activitatile preferate de copii. Personalitatea lor si talentele pe care incep sa si le descopere ofera indicii pentru directiile de viitor in care ar trebui sa depuna maximul de efort.

Pentru carierele in tehnologie, optiunile de activitati pentru dezvoltarea abilitatilor sunt vaste. Companiile de tehnologie au nevoie de persoane creative, care pot solutiona rapid problemele, cu expertiza analiza si aptitudini tehnologice. Cateva dintre activitatile pentru dezvoltarea acestor abilitati sunt: cursuri pentru incepatori de programare a jocurilor, concursuri de inovare, tabere si ateliere de tehnologie, escape rooms, Minecraft etc.

2. Fii sincer si transparent in legatura cu viata de adult

Ca parinte, este firesc sa vrei sa-ti protejezi copilul de lumea reala, complicata si cruda adeseori. Cu toate acestea, este esential sa discuti cu cel mic despre chestiunile din viata reala care ii afecteaza viitorul.

In cele din urma, copilul tau va pasi in lumea adultilor, iar atunci cand o va face, nu ar trebui sa se simta dezamagit de anumite evenimente din viata lui doar pentru ca nu a stiut ca se vor intampla vreodata.

3. Invata-l cum sa foloseasca internetul in mod productiv

Internetul a devenit o mare parte din viata tuturor. Ca atare, si copilul tau va incepe sa caute pe internet raspunsurile de care are nevoie.

Unele dintre raspunsurile pe care le cauta pot fi despre perspectivele de cariera. In calitate de parinte, este responsabilitatea ta sa ghidezi incursiunea copilului tau pe internet. Invata-l cum sa foloseasca resursele digitale in mod corect, explorand social media, site-urile de stiri si forumurile impreuna.

In plus, invata-l sa faca diferenta dintre sursele de incredere si cele nesigure.

4. Fii un exemplu!

Copilul tau iti urmareste fiecare miscare, asa ca incearca pe cat posibil sa fii un exemplu excelent in a face lucrurile care iti plac. Cand copilul tau te vede ca iti construiesti o cariera pe care o iubesti cu adevarat, va stii ca este posibil ca si el sa-si gaseasca locul potrivit in societate.

Inspiratia incepe din mediul familial.

5. Fii rabdator si incurajeaza-l

Aminteste-i copilului tau ca incercarea de a-si dezvolta cariera este adesea un proces lung de autocunoastere si experimentare. Isi poate schimba cursul vietii pe masura ce navigheaza pe calea carierei sale.

Fii rabdator cu cel mic in timpul acestor decizii dificile si incurajeaza-l sa continue sa invete mai mult despre sine, astfel incat sa poata continua sa creasca in persoana uimitoare care este menita sa fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.