Te poti bucura si relaxa la o piscina interioara incalzita chiar si in lunile reci. Pentru a beneficia de o experienta placuta, apa trebuie sa fie curata, transparenta si stralucitoare. Iata 5 recomandari de care sa tii cont daca iti doresti un bazin limpede si sigur pentru sanatatea inotatorilor.
1. Regleaza pH-ul si alcalinitatea apei
Alcalinitatea unei piscine te ajuta sa controlezi si sa previi schimbarile bruste de pH, dar si sa eviti aspectul tulbure si infundarea filtrelor bazinului. Testeaza si mentine pH-ul alcalin al apei cu ajutorul unui tratament special. Nivelul indicat al acestui parametru este intre 80 si 120 mg/l sau ppm.
In acelasi timp, pH-ul apei din piscina ar trebui sa fie intre 7-7,2 si 7,4-7,6. Daca acesta este prea mic, se reduce efectul substantelor cu rol de dezinfectare si apar usturimi la nivelul ochilor si nasului. Daca depaseste valoare de 7,8-8, afecteaza pielea, apa devine tulbure si incep sa se deterioreze finisajele si accesoriile bazinului.
2. Dezinfecteaza periodic piscina
Apa din piscina se dezinfecteaza, de cele mai multe ori, cu produse pe baza de clor sau oxigen activ. La inceputul sezonului si de fiecare data cand este necesar, aplica un tratament soc cu produs lichid, granulat sau sub forma de tablete. Substantele nu se pun direct in piscina, ci se utilizeaza prin pompe de dozare. Testeaza apa inainte si dupa fiecare aplicare, pentru a te asigura ca toti parametrii sunt in intervalele recomandate.
3. Monteaza un sistem de filtrare si recirculare a apei
Pentru a mentine apa limpede si sanatoasa, este necesar sa montezi un sistem de filtrare si recirculare a apei. Filtrele utilizate in mod uzual sunt cele cu nisip, cu cartuse sau cu diatomee. Fiecare are avantaje si dezavantaje, insa cel mai important este sa alegi produsul potrivit nevoilor si asteptarilor tale. Pentru rezultate cat mai bune, pompa trebuie sa fie adecvata volumului cuvei si sa functioneze cel putin 10-12 ore pe zi.
4. Foloseste tratamente speciale pentru apa din piscina
Daca filtrul nu elimina microorganismele sub o anumita dimensiune, adauga in piscina floculanti. Rolul acestora este de a destabiliza particulele din apa si de a le face sa creasca, pana se formeaza un ghemotoc care poate fi indepartat prin sistemul de filtrare. De asemenea, poti folosi substante care previn sau combat aparitia algelor.
5. Mentine peretii si baza piscinei curate
Peretii, baza si marginile cuvei trebuie curatate cel putin o data pe saptamana cu ajutorul unor echipamente speciale sau cu un robot pentru piscina. Chiar daca bazinul este acoperit si nu este necesar sa indepartezi frunzele si alte impuritati aduse de vant, tot trebuie sa mentii linia apei impecabila.
Daca pe finisaje si echipamente se formeaza calcar sau murdarie care nu poate fi eliminata prin actiunile obisnuite de curatare, trebuie sa golesti bazinul si sa aplici detergenti pentru piscina.
Bucura-te de apa limpede in piscina in orice anotimp, prin respectarea sfaturilor si recomandarilor de mai sus. Testeaza regulat parametri precum alcalinitatea, pH-ul si clorul, aplica tratamentele necesare si mentine peretii si baza cuvei curate.