5 lucruri care contribuie la o igienă personală sporită

0
178

Igiena personală este deosebit de importantă, mai ales în această perioadă, când trebuie să ne protejăm de noul coronavirus. Spălatul mâinilor este esențial, dar ar fi bine să ținem cont și de alte reguli de igienă, pe care să le respectăm în continuare și din care să ne facem un obicei. Igiena corectă înseamnă în primul rând sănătate. De aceea, ar fi bine să urmezi câteva reguli simple, pe care ți le prezentăm în acest articol:

1. Folosirea săpunului antibacterian

Cel mai eficient produs pentru igiena personală este săpunul. Desigur, putem folosi orice tip de săpun dorim, însă produsele antibacteriene sunt mai eficiente în combaterea germenilor. 

Este bine să folosim săpunul și pentru spălarea pe corp, nu doar pe mâini, pentru că acesta curăță mai bine ca gelurile de duș. Pentru a preveni uscarea pielii, putem alege un săpun care are în compoziție cremă hidratantă sau un săpun lichid hidratant. Dacă alegem acest produs, vom avea nevoie și de un dozator de săpun lichid.

2. Utilizarea prosoapelor de hârtie

Pentru a ne șterge pe mâini de fiecare dată când ne spălăm putem folosi prosoape de hârtie de tip rolă. Acestea sunt mai bune decât aparatul pentru uscarea mâinilor sau clasicele prosoape textile, pentru că acestea pot răspândi bacterii și virusuri. Un prosop de hârtie este însă mult mai sigur, pentru că va fi aruncat la gunoi după ce este utilizat.

Dacă folosim totuși prosoape textile, ar fi bine să le schimbăm cât mai des, la 3-4 zile și să avem un prosop special pentru mâini, altul pentru față și altul pentru corp. În acest fel, ne vom proteja mai eficient, în cazul în care pe prosopul cu care ne ștergem mâinile rămân bacterii sau alți germeni.

3. Folosirea gelului pentru dezinfectarea mâinilor

Gelul dezinfectant poate fi folosit pentru igienizarea mâinilor atunci când nu avem posibilitatea să ne spălăm. Trebuie să ținem cont însă că acest produs nu trebuie să înlocuiască folosirea săpunului, ci să fie utilizat numai atunci când nu avem acces la apă și săpun. De asemenea, singurele geluri eficiente, care pot distruge bacteriile și virusurile periculoase, sunt cele care au în compoziție alcool etilic în proporție de cel puțin 70%.

4. Schimbarea periuței de dinți

Pentru o bună igienă personală, trebuie să acordăm o atenție sporită și spălatului pe dinți. Studii recente au demonstrat că persoanele care nu au o bună igienă orală pot dezvolta complicații cardiovasculare. Asta se poate întâmpla pentru că bacteriile din gură pătrund prin gingii și ajung în sânge, afectând astfel inima. Prin urmare, trebuie să ne spălăm pe dinți cel puțin de două ori pe zi. 

Putem folosi orice fel de pastă și orice tip de periuță dorim sau la recomandarea medicului stomatolog. Însă există o regulă pe care trebui să o respectăm cu strictețe: să schimbăm periuța de dinți la fiecare 3 luni, pentru că printre perii ei se acumulează în timp bacterii.

5. Dușul zilnic

O regulă foarte importantă de igienă personală este dușul zilnic. Acesta trebuie să devină un obicei indiferent de anotimp și este necesar să înțelegem că nu ne spălăm doar ca să eliminăm mirosurile neplăcute ale corpului, ci în primul rând pentru a ne proteja sănătatea. 

Pe pielea noastră pot rămâne bacterii sau chiar virusuri periculoase, de care putem scăpa numai prin spălarea întregului corp. La fel, părul poate fi un loc în care stau ascunși anumiți germeni, de aceea este bine să ne spălăm pe cap cel puțin o dată la 2-3 zile.

Respectând aceste reguli simple, vom avea o igienă personală mai bună și ne vom proteja eficient sănătatea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.