5 echipamente necesare pentru instalarea unui gard electric

Gardul electric este o solutie la care apeleaza tot mai multi fermieri din Romania care vor sa-si protejeze animalele si terenurile agricole. Unul dintre motivele pentru care aceasta varianta este preferata consta in faptul ca un gard electric este mult mai usor de instalat si totodata poate fi mutat la fel de usor.

Oricine poate instala un gard electric, insa pentru aceasta trebuie sa aiba la dispozitie un kit complet de echipamente necesare pe care ti-l prezentam in cele ce urmeaza.

Aparatul pentru gardul electric

Rolul unui aparat pentru gardul electric este acela de a genera impulsuri electrice, impulsuri care sunt preluate de conductori si transmise de-a lungul intregului circuit. Pentru a genera aceste impulsuri, aparatul trebuie sa fie conectat la o sursa de alimentare. Aceasta poate fi o priza obisnuita, o baterie pentru gardul electric sau un sistem cu panouri fotovoltaice.

Aparatele pentru gardul electric se aleg in functie de dimensiunea terenului imprejmuit,  de speciile de animale din ferma si de pradatorii impotriva carora trebuie protejate. Astfel, pentru animalele mari si gardurile care imprejmuiesc suprafete intinse, este nevoie de un aparat cu o putere mai mare care sa genereze impulsuri suficient de puternice.

Conductorii pentru gardul electric

Aceste elemente au dublu rol, stabilind limitele perimetrului protejat si transmitand impulsurile electrice de jur-imprejurul acestuia. Conductorii utilizați cel mai des sunt firele pentru gardul electric, realizate din materiale rezistente si cu o buna conductivitate electrica.

Pentru pasari si animale mici, plasele pentru gardul electric sunt o solutie mai eficienta decat firele, iar dacă ai nevoie ca gardul să fie vizibil, poti folosi benzi mai late pe post de conductori.Indiferent de optiune, aceste elemente se conecteaza direct la aparatul pentru gardul electric pentru a prelua impulsurile si a le transmite in intregul circuit.

Stalpii de sustinere

Dupa cum e lesne de inteles, rolul acestor echipamente este de a sustine firele impreuna cu care constituie componentele de imprejmuire ale gardului. In functie de locul de amplasare, exista doua tipuri de stalpi, respectiv cei pentru colturi si cei intermediari.

Instalarea gardului electric incepe cu montarea stalpilor pentru colturi care sunt mai rezistenti si mai bine ancorati. Intre stalpii pentru colturi se plaseaza stalpii intermediari, pastrand o distanta de 3-5 metri.

Stalpii pentru gardul electric pot fi realizati din materiale usoare precum plasticul sau aluminiul, dar si din lemn sau beton, daca iti doresti un gard mai rezistent.

Izolatorii

Este foarte important ca firele sa nu intre in contact cu stalpii de sustinere pentru a se evita aparitia scurtcircuitelor. De aceea, pe fiecare stalp, se monteaza izolatori care sunt de forma unor inele sau carlige prin care se trec firele gardului electric.

Pentru fiecare rand de conductori se monteaza un rand de izolatori, fiind esential ca firele sa fie trecute prin acestia si nu infasurate in jurul lor.Pentru stalpii din colturi se folosesc izolatori speciali care sunt mai solizi si mai rezistenti pentru a putea suporta tensiunea mai mare exercitata de fire in aceste zone.

Bara de impamantare

Acesta este un alt element esential pentru functionarea unui gard electric, element care se alege in functie de dimensiunea acestuia si de tipul sursei de alimentare a generatorului de impulsuri.

Astfel, pentru un gard de dimensiuni mari pot fi montate doua sau mai multe bare de impamantare dar doar daca distanta dintre ele este mai mare de 10 metri. Pentru un gard de dimensiuni obisnuite, este suficient un singur astfel de element, insa si in acest caz, bara trebuie sa fie montata la cel putin 10 metri fata de alt sistem de impamantare.

Gardurile alimentate cu baterii, acumulatori sau de la sisteme fotovoltaice au nevoie de o bara de impamantare cu o lungime de cel putin 30 de centimetri in timp ce pentru gardurile alimentate de la retea e nevoie de o bara de cel putin un metru. Acestea sunt echipamentele fara de care un gard electric nu poate functiona, iar lor li se adauga o serie de alte accesorii precum conectoarele sau manerele pentru porti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.