5 domenii de activitate care se confrunta cu deficitul de personal

Criza de personal reprezinta o problema aflata in continuare pe un trend ingrijorator, resimtit in toate industriile-cheie ale economiei de mai bine de 20 de ani. In prezent, statisticile arata o pondere de 2:1 (joburi vacante:candidati disponibili), de aceea, angajatorii se orienteaza rapid catre varianta fortei de munca aduse din strainatate. Principalele cauze pentru care care tara noastra nu reuseste sa rezolve aceasta problema sunt multiple:

  • Conditii mult mai bune de lucru in tarile din vestul Europei; 
  • Lipsa unui program guvernamental coerent pentru pastrarea romanilor in tara; 
  • Legislatie fiscala ce favorizeaza mentinerea muncii “la negru” la cote alarmante. 

Iata care sunt 5 dintre cele mai afectate domenii de activitate, in privinta lipsei de personal: 

1.Industria FMGC si deficitul de personal 

Industria FMGC (Fast Moving Conumer Goods) se confrunta cu o lipsa acuta de candidati disponibili sa ocupe pozitiile oferite de angajatori. Unul dintre principalele motive ce sta la baza acestui deficit consta in faptul ca activitatea intreprinsa de cele mai multe ori in FMGC este descrisa de rutina si meticulozitate. Mai mult decat atat, necunoasterea unei limbi straine limiteaza posibilitatile multor candidati romani de a ajunge pe pozitii mai bune din FMCG, asadar, lipsa fortei de munca reprezinta o realitate cu care se confrunta in prezent acest domeniu.

Solutia pentru ocuparea joburilor disponibile in FMGC: recrutarea de personal asiatic. Un manipulant de marfa asiatic poate lucra in baza unui contract semnat pe 5 ani, fapt ce ofera o anumita garantie angajatorului, in privinta stabilitatii din cadrul personalului angajat. Lucratorii asiatici in FMGC sunt loiali, dedicati, respectuosi si pot desfasura activitati descrise de migala si repetabilitate. 

2.Industria HoReCa si deficitul de personal 

HoReCa resimte din plin efectele restrictiilor impuse de autoritati, in contextul raspandirii globale a pandemiei de coronavirus. Multi dintre romanii ramasi in continuare sa lucreze in hoteluri, restaurante si cafenele declara ca aceasta incertitudine de la locul de munca ii determina sa caute si alte optiuni de job, mult mai sigure. Asadar, angajatorii traiesc intr-o stare continua de asediu, prinsi intre restrictiile Guvernului si plecarea angajatilor cu experienta. 

Solutia petnru ocuparea joburilor disponibile in HoReCa: recrutarea fortei de munca din Asia. Lucratorii asiatici in aceasta industrie vin sa munceasca pentru o perioada de cel putin 2 ani, aratand de cele mai multe ori disponibilitate pentru prelungirea contractului. Harnici si dornici sa isi indeplineasca sarcinile de zi cu zi, personalul asiatic din HoReCa romaneasca (bucatari, ajutoare de bucatar, ospatari etc) reprezinta o resursa umana extrem de valoroasa pentru angajatorii dornici sa angajeze forta de munca proaspata. 

3.Industria IT si deficitul de personal 

Din nefericire, nivelul de salarizare din IT-ul autohton ii determina pe programatorii romani sa caute locuri de munca in cadrul companiilor din SUA sau Europa vestica. Chiar daca din exterior, acest domniu lasa de multe ori impresia unei suprasolicitari venite din partea candidatilor, in realitate, discutam despre un deficit major de personal calificat. Chiar daca recrutarea studentilor poate reprezenta o altenativa de luat in calcul, pe termen lung, costurile de crestere a personalului tanar nu sunt tentante pentru angajatori. 

Solutia pentru ocuparea joburilor disponibile in IT: recrutarea specialistilor IT din Republica Moldova. Programatorii de peste Prut sunt profesionisti desavarsiti, stapanesc foarte bine limbile de circulatie internationala relevante pentru acest domeniu, fiind recunoscuti pentru rezultatele foarte bune pe care acestia le livreaza, pe pozitii precum front-end developer sau data engineer. 

4.Industria constructiilor si deficitul de personal 

Incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2019, cei care lucreaza in domeniul constructiilor sunt scutiti de plata impozitului pe venit, ca urmare a unei incercari guvernamentale de stopare a exodului masiv de personal catre Vest. Din pacate, joburile in constructii din alte tari ale UE ii determina pe cei ramasi inca in tara sa se gandeasca serios la plecare. In aceste conditii, ce solutii eficiente au acum la indemana angajatorii din aceasta ramura? 

Solutia pentru ocuparea joburilor disponibile in constructii: recrutarea personalului asiatic. In prezent, Nepalul se numara printre tarile cu cei mai multi angajati staini pe santierele de constructii din Romania. Lucratorii asiatici care vin in tara sa lucreze in acest domeniu sunt loiali, responsabili si dispusi sa respecte intocmai indicatiile oferite. Anduranta si meticulozitatea acestora ii transforma in candidati ideali pentru joburi precum: zidar, sudor sau muncitor necalificat. 

5.Industria Auto si deficitul de personal

Potrivit un studiu realizat recent de PricewaterhouseCoopers, Romania se numara printre tarile Europei de Est cu cele mai mari pierderi anuale de personal calificat. Domeniul auto ocupa primele trepte ale acestui clasament sumbru, mecanicii nostri alegand sa lucreze in tari precum: Danemarca, Suedia sau Germania. 

Solutia pentru ocuparea joburilor disponibile in sectorul auto: recrutarea de mecanicilor si muncitori necalificati proveniti din tarile asiatice. Harnici, atenti la detalii si capabili sa se descurce chiar si in fata celor mai mari provocari, lucratorii asiatici din domeniul auto resusesc sa impresioneze de fiecare data angajatorii. Acestia vin sa lucreze in tara in baza unui contract de 5 ani, fapt ce le ofera companiilor auto garantia continuitatii. 

Chiar daca in prezent, Romania se confrunta cu o instabilitate pe piata locurilor de munca, solutia recrutarii angajatilor straini pare sa reprezinte o solutie de bun augur si cu rezultate concretizate in cel mai scurt timp posibil, pentru domeniile incercate acum de lipsa personalului. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.