5 beneficii ale procedurilor medicale minim invazive

Astazi, datorita avansului medicinei, ne bucuram de proceduri medicale minim invazive. Acestea ofera o serie de avantaje pentru pacient, care isi reia activitatile uzuale intr-un timp scurt. Procedura medicala minim invaziva inseamna o incizie minima, se folosesc camere si instrumente de mici dimensiuni, astfel pacientul se recuperează rapid.

Prin urmare, spre deosebire de chirurgia clasica, unde taietura era semnificativă, durata de internare a pacientului era mai mare, tratamentul post-operator mai amplu, azi putem vorbi si de altfel de proceduri. In acest articol ne-am propus sa iti prezentam beneficiile pe care le ofera interventiile minim invazive.

5 beneficii ale procedurilor medicale minim invazive

Printre procedurile minim invazive des intalnite se numara: endoscopia, colonoscopia, angioplastia coronariana sau coronorografia. Unele proceduri sunt folosite ca metode de tratament, altele ca metode de diagnostic. De exemplu, unui pacient care se confrunta cu dureri in piept, i se poate recomanda o coronorografie, pentru ca medicul sa afle starea de sanatate a inimii. Ce inseamna coronografie? Spus pe scurt, este o procedura de diagnostic minim invaziva, realizata prin inserarea unei substante de contrast, prin punctionarea arterei radiale sau a celei femurale.

Imagistica specializata si tehnicile minim invazive pentru investigarea si tratarea anumitor boli, reusesc sa inlocuiasca in anumite situatii interventiile chirurgicale clasice. Se evita astfel riscurile de complicatii si infectii. Afla mai multe avantaje in continuare!

1. Incizii foarte mici

Una dintre temerile pacientilor cand vine vorba de o interventie medicala este legata si de aspectul estetic. O taietura mare inseamna automat o cicatrice vizibila. Avantajul procedurilor minim invazive este ca incizia, adica taietura, este foarte mica. Prin urmare, din punct de vedere al rezultatului estetic nu trebuie sa-ti faci griji.

2. Disconfort minim

Procedurile minim invazive inseamna un disconfort minim. Acestea se realizeaza cu anestezie locala, pacientul ramane constient, poate comunica cu medicul. In cazul multor proceduri minim invazive se pleaca acasa imediat ce interventia a fost finalizata. In alte situatii, daca s-a efectuat sedare, pacientul este mutat intr-un alt salon pana dispare efectul sedativ sau exista situatiile cand poate fi nevoie de internare de o singura zi.

3. Recuperare rapida

Atunci cand interventia implica o incizie minima, cand nu are loc anestezia generala, spus pe scurt, procedura este una usoara, atunci si perioada de vindecare este mult mai mica. Recuperarea pacientului este semnificativ redusa. El isi poate relua activitatile uzuale la scurt timp.

4. Riscuri scazute

Odata cu procedurile minim invazive scade si riscul de complicatii sau infectii. De aceea este firesc sa fie preferate de pacienti. Ei nu au de ce sa isi faca griji sau sa se gandeasca la scenarii negative. Orice interventie medicala implica anumite riscuri, insa in cazul procedurilor de care vorbim in acest articol, ele sunt minime. Datorita lor, in functie de caz, pacientul poate evita riscul de reactii adverse dat de o interventie chirurgicala clasica si de tratamentul acesteia.

5. Durere minima dupa interventie

 

Un alt avantaj este acela ca, dat fiind instrumentele avansate care sunt folosite in cazul procedurilor minim invazive, pacientul nu se confrunta cu o durere intensa. Pentru ca nu este vorba de o taietura de amploare, ci de o incizie mica, implicit durerea este mai usoara si tratamentul de dupa interventie are o durata mai scurta.

Desigur, in functie de procedura, pot fi situatii cand durerea nu apare deloc.Exista proceduri minim invazive pentru afectiuni variate, fie cardiologice, digestive, urologice, ginecologice s.a. Este important sa porti o discutie cu medicul specialist si sa afli informatii si detalii potrivit cazului tau. Multa sanatate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.