4 solutii alternative la centrala pe gaz

Centralele termice pe gaz au fost o buna perioada o solutie potrivita pentru incalzire, insa dat fiind faptul ca avizele se obtin din ce in ce mai greu pentru reteaua de gaz, este nevoie de alternative comode si sigure pentru incalzire. Daca ai nevoie de un astfel de sistem de incalzire, iata cateva optiuni pe care te poti baza. 

Centrale termice electrice

In ultima vreme din ce in ce mai putine avize de montare a centralelor termice pe gaz au fost eliberate, asa ca multi dintre beneficiari au inceput sa caute alternative la acest sistem de de incalzire. O ideea buna in acest caz ar fi centralele electrice, care pot oferi aceleasi caracteristici de confort termic exact ca si in cazul centralelor pe gaz. Centralele electrice au in general acelasi sistem de functionare precum cel al centralelor pe gaz, cu specificatia că modul de alimentare este diferit. Totusi, nu ar trebui sa va ingrijorati cu privire la consumuri, deoarece centralele termice electrice moderne au tehnologii inovatoare prin care se poate optimiza consumul, fara ca acesta sa afecteze eficienta la nivel de costuri. 

 

Centralele termice electrice prezinta avantajul de a putea functiona fara emisii de noxe si fara scapari la nivelul retelei de alimentare, asa cum se poate intampla in unele cazuri, la centralele termice pe gaz. In plus, pentru alimentare nu vor fi ridicate costuri foarte mari, asa cum s-ar intampla in cazul centralelor pe gaz, deoarece sistemul electric este o componenta fireasca in acest moment, prezenta in orice caz. Pentru a racorda o centrala la gaz, este nevoie nu doar de avize ci si de punerea in functiune a sistemului de tevi, iar daca acestea nu exista deja, costurile de realizare pot fi cu adevarat foarte mari. 

Centrale termice pe lemne

Pe acelasi principiul al incalzirii, dar cu incarcare si alimentare diferita, centralele termice pe lemne pot deservi gospodariile in ceea ce priveste incalzirea. Costurile pot fi ins aputin mai mari din acest punct de vedere, deoarece pentru a alimenta centrala cu lemne este nevoie de combustibil, iar pretul acestuia este destul de mare, chiar in crestere in ultimii ani. In plus, incalzirea cu lemne nu face parte din solutiile sustenabile, deoarece consumul de material lemnos este destul de mare raportat la nivelul populatiei in prezent.

Boilere electrice sau pe lemne

Boilerele sunt o solutie eficienta de incalzire, iar acestea functioneaza pe baza alimentarii la reteaua electrică sau, ca si in cazul centralelor, pe baza de combustibil lemnos. Avantajul utilizarii boilerelor este acela ca sunt usor de racordat, de instalat si de montat, ocupand de regula spatii destul de mici. Pe de alta parte, acesta poate fi si un inconvenient, deoarece raportat la numarul de utilizatori ai unei gospodarii s-ar putea ca nivelul incalzirii sa fie insuficient. 

Boierele pot fi amplasate in orice cameră fara a necesita spatii tehnice special amenajate, insa necesita proceduri de verificare prealabila, exact ca si in cazul centralelor. Boilere incalzesc o anumita cantitate de apa in recipientul lor, apa care poate fi transmisa caloriferelor (daca acestea sunt racordate), care poate ramane in boiler spre recirculare, sau care poate fi utilizata sub forma de apa menajera.

Costurile boilerelor nu sunt foarte mari si nici incalzirea cu ajutorul acestora nu ridica consturi mari, raportate la eficienta. 

Resouri, calorifere electrice

Caloriferele electrice sunt solutii utile de incalzire, insa ele nu pot deservi case sau facilitati foarte mari. Raza lor de acoperire este una foarte mica si mai mult decat atat vorbim despre elemente de mici dimensiuni, care nu se vor incalzi suficient de mult incat sa mentina o temperatura constanta de-a lungul timpului. 

Asadar, cele mai eficiente solutii de incalzire raman centralele termice, fie ca sunt electrice sau pe gaz, insa este nevoie sa ai in vedere posibilitatea montarii uneia dintre aceste solutii pentru ca daca nu, va trebui sa iti gasesti o varianta ajutatoare in vederea incalzirii casei tale. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.