4 motive pentru care stingatoarele trebuie sa fie verificate periodic

Stingatorul reprezinta prima linie de lupta impotriva unui incendiu. Cu ajutorul unui stingator de calitate, folosit in mod corect, multe incendii majore ar putea fi prevenite. In acest articol ne propunem sa abordam un subiect mai putin cunoscut: verificarea periodica a stingatoarelor si motivele pentru care aceasta este necesara.

1. Asigurarea functionalitatii

Asigurarea functionalitatii extinctorului este unul dintre cele mai importante motive pentru care stingatoarele trebuie verificate periodic. Un stingator care nu este verificat in mod regulat poate prezenta diverse probleme, cum ar fi coroziunea, blocarea sau pur si simplu lipsa presiunii. Aceste probleme sunt valabile pentru orice tip de dispozitiv, fie ca este vorba despre un stingator cu pulbere sau unul cu CO2. Aceste probleme pot face stingatorul inutilizabil in situatii de urgenta, ceea ce poate avea consecinte devastatoare.

2. Respectarea normelor de siguranta

Respectarea normelor de siguranta este un alt motiv important pentru care stingatoarele trebuie verificate periodic. In multe tari, verificarea periodica a stingatoarelor este o cerinta legala. Aceste verificari sunt necesare pentru a garanta faptul ca stingatoarele sunt in conformitate cu toate standardele de siguranta si functioneaza la parametrii optimi.

3. Prevenirea accidentelor

Prevenirea accidentelor este un alt beneficiu al verificarii regulate a stingatoarelor. Un stingator care nu functioneaza corect poate duce la raspandirea incendiului, cauzand astfel prejudicii materiale semnificative sau chiar raniri si pierderi de vieti.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in Romania, in ultimii ani, peste 50% dintre incendiile in care au fost implicate cladiri rezidentiale nu au fost stinse la timp din cauza stingatoarelor nefunctionale sau inexistente.

4. Reducerea costurilor

Reducerea costurilor pe termen lung este un alt motiv important pentru care stingatoarele trebuie verificate periodic. Desi verificarea stingatoarelor poate parea costisitoare, aceasta poate duce la economii semnificative pe termen lung. Inlocuirea proprietatii distruse de un incendiu este cu siguranță, mult mai costisitoare decat costul unei verificari regulate.

In plus, companiile de asigurari pot oferi reduceri pentru proprietatile care efectueaza aceste controale periodice. Potrivit unui raport publicat de Asociatia Nationala a Asiguratorilor din Romania, proprietatile care efectueaza verificari regulate ale stingatoarelor pot beneficia de reduceri de pana la 20% la politele de asigurare.

Cum se realizeaza verificarea stingatoarelor

Primul pas in verificarea unui stingator este identificarea acestuia. Trebuie sa determini tipul stingatorului – daca este un stingator cu apa, cu spuma, cu gaz sau cu pulbere. Este important sa verifici daca stingatorul se afla in termenul de valabilitate, deoarece agentul de stingere poate deveni ineficient in timp.

Stingatorul trebuie examinat vizual pentru a identifica orice semne de coroziune, deteriorare sau alte anomalii. Verifica etichetele si instructiunile de utilizare pentru a te asigura ca sunt clare si vizibile. De asemenea, verifica daca manometrul indica presiunea corecta. Daca exista semne de coroziune sau deteriorare, stingatorul trebuie inlocuit sau reparat.

Stingatorul trebuie cantarit pentru a verifica daca mai contine cantitatea corecta de agent de stingere. O greutate mai mica decat cea indicata pe eticheta poate sugera ca stingatorul a fost utilizat sau ca a pierdut presiune. Acest lucru poate indica necesitatea reincarcarii sau inlocuirii acestuia.

In final, stingatorul trebuie testat pentru a te asigura ca functioneaza corect. Acest lucru poate implica declansarea mecanismului de functionare sau verificarea functionarii valvei de presurizare. Este important sa urmezi instructiunile producatorului pentru a efectua aceasta testare in siguranta si eficient.

Este recomandat ca verificarea stingatoarelor sa fie efectuata de catre persoane calificate si autorizate, cum ar fi specialisti in protectia impotriva incendiilor sau personalul de intretinere a echipamentelor de siguranta. Acestia au cunostintele si experienta necesare pentru a se asigura ca stingatoarele sunt in stare buna de functionare si pot fi utilizate in siguranta in caz de incendiu.

Verificarea periodica a stingatoarelor este esentiala pentru siguranta tuturor si nu ar trebui ignorata. De la identificarea problemelor potentiale de functionare la prevenirea unor accidente grave, verificarea stingatoarelor nu ar trebui tratata cu lejeritate. Actioneaza responsabil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.