Durerile de cap sunt des intalnite in randul copiilor si adolescentilor si reprezinta unul dintre principalele motive de absenteism scolar [1].
Aceste dureri pot fi de doua tipuri si anume:
- dureri de cap primare – atunci cand acestea reprezinta principala problema si nu sunt cauzate de alte afectiuni;
- dureri de cap secundare – atunci cand acestea apar din cauza altor probleme de sanatate sau afectiuni.
Chiar daca in cazul copiilor, majoritatea durerilor de cap sunt primare, acestea trebuie monitorizate cu atentie pentru a observa orice alte schimbari sau simptome asociate [1]. Citeste in continuare acest articol pentru a afla atat despre cauzele durerilor de cap, cat si despre simptomele ingrijoratoare sau alte “semnale de alarma”!
4 motive care ar putea duce la aparitia durerilor de cap
Multi copii prezinta dureri de cap dupa ce au fost expusi unui mecanism declansator. Prin recunoasterea acestor factori sau mecanisme, poti evita episoadele de durere sau poti actiona mai rapid pentru a ameliora disconfortul. Cateva cauze si motive, care ar putea duce la aparitia durerilor de cap la copii ar putea fi:
Alimentele consumate
Anumiti aditivi, gasiti in special in alimentele procesate pot declansa dureri de cap in randul copiilor. Acestia pot include:
- tiramina;
- nitriti;
- sulfiti;
Deoarece fiecare copil poate fi sensibil fata de un anumit tip de aliment sau produs, este recomandata observarea alimentelor consumate inainte de aparitia durerilor de cap, pentru a le putea evita pe viitor [2].
Stres si anxietate
Chiar daca stresul este una dintre principalele cauze ale durerii de cap in randul adultilor, acesta isi poate face simtita prezenta si in randul copiilor.Nevoia sau obligatia de a obtine rezultate bune pe plan scolar sau sportiv, pot pune o presiune si un nivel mare de stres pe umerii copilului, fapt care poate duce la aparitia durerilor de cap [2].
In ceea ce priveste anxietatea, un studiu publicat in 2014 a mentionat ca episoadele recurente de dureri de cap in randul adolescentilor pot indica prezenta anxietatii sau chiar a depresiei [3].
Schimbari hormonale
Durerile de cap cauzate de schimbarile hormonale sunt mai des intalnite in randul fetelor care trec prin perioada de pubertate. Ca urmare, durerile pot fi ciclice, aparand odata cu ciclul menstrual [4].
Tulburari de somn
Tulburarile de somn pot priva copilul de odihna necesara, fapt care poate duce la aparitia durerilor de cap si la crearea unui cerc vicios greu de intrerupt.
Atunci cand copilul nu primeste somnul necesar, acesta poate prezenta dureri de cap, care la randul lor il vor tine treaz, ducand astfel la incapacitatea de a obtine odihna necesara si asa mai departe [2].
Discuta cu medicul specialist daca cel mic prezinta tulburari de somn sau daca exista alte schimbari in rutina sa de noapte!Avand in vedere ca durerile de cap pot avea numeroase cauze si motive, cunoasterea simptomelor te va ajuta sa observi orice abatere de la normal sau semn ingrijorator.
Semnale de alarma care necesita investigatie medicala
Chiar daca majoritatea durerilor de cap primare nu sunt severe, exista insa si anumite cazuri cand este necesara o consultatie medicala si anume:
- copilul s-a lovit la cap – acest incident poate cauza o comotie cerebrala sau alte probleme severe, motiv pentru care trebuie apelat cat mai rapid la servicii medicale specializate;
- febra si gat rigid – acestea pot fi simptome ale meningitei, afectiune care este caracterizata prin inflamatia membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii;
- durere care trezeste copilul din somn – daca durerea de cap a trezit copilul din somn, asta inseamna ca disconfortul prezentat este mai sever decat normal, fapt care trebuie investigat de catre un medic pediatru.
Nu este necesar ca cel mic sa prezinte doar simptomele mentionate mai sus pentru a cere ajutor medical specializat. Orice abatere de la normal sau schimbari ingrijoratoare trebuie sa fie mentionate medicului sau personalului medical de la spital.Deoarece durerile de cap pot avea cauze diferite, unele chiar severe, nu este recomandata ignorarea acestora.
Referinte:
- Talebian, Ahmad, et al. “Causes and Associated Factors of Headaches among 5 to 15-Year-Old Children Referred to a Neurology Clinic in Kashan, Iran.” Iranian Journal of Child Neurology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322502/. Data accesarii: 25.09.2022
- Health, Children’s. “What Causes Headaches in Children? – Children’s Health.” What Causes Headaches in Children? – Children’s Health, Childrens Health, www.childrens.com/health-wellness/5-headache-triggers-and-how-to-avoid-them. Data accesarii: 25.09.2022
- Blaauw, Brit A, et al. “Anxiety, Depression and Behavioral Problems among Adolescents with Recurrent Headache: The Young-Hunt Study – the Journal of Headache and Pain.” BioMed Central, Springer Milan, 13 June 2014, thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/1129-2377-15-38. Data accesarii: 25.09.2022
- Martin VT;Allen JR;Houle TT;Powers SW;Kabbouche MA;O’Brien HL;Kacperski J;LeCates SL;White S;Vaughan P;Mandell K;Hershey AD; “Ovarian Hormones, Age and Pubertal Development and Their Association with Days of Headache Onset in Girls with Migraine: An Observational Cohort Study.” Cephalalgia : an International Journal of Headache, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28474986/. Data accesarii: 25.09.2022
- Marcin, Ashley. “Pediatric Headaches: Red Flags, Causes, Treatment, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/pediatric-headache-red-flags#red-flags. Data accesarii: 25.09.2022