Masa este unul din cele mai vechi obiecte de mobilier, aparuta din nevoia oamenilor de a avea un suport pe care sa isi consume hrana, impreuna cu ceilalti membri ai grupului sau ai familiei. In timp, a capatat o serie de alte functionalitati, pastrand-o si pe cea de baza, iar in zilele noastre, in majoritatea locuintelor putem gasi mai multe tipuri de mese.
In cele ce urmeaza, iti vom prezenta o scurta descriere a modelelor care nu trebuie sa lipseasca dintr-o locuinta amenajata in stil modern.
Masa de bucatarie
Vom porni enumerarea de la modelul de baza, care este masa de bucatarie. Aceasta deserveste scopul initial pentru care masa a fost creata, reunind in jurul sau familia la micul dejun, pranz sau cina. O masa de bucatarie trebuie sa fie solida, sa nu ocupe foarte mult loc si nici sa nu incurce desfasurarea celorlalte activitati specifice acestui spatiu.
Nu exista o regula clara in privinta formei pe care trebuie sa o aiba o astfel de masa. In functie de preferinte si de particularitatile spatiului, se poate opta pentru o masa dreptunghiulara, patrata sau rotunda.
In cazul bucatariilor mai mici, foarte practice sunt mesele pliante sau cele extensibile, care pot fi stranse dupa ce sunt folosite.
Masa pentru cafea
Dintr-un living modern nu poate sa lipseasca un astfel de element, esential atunci cand te relaxezi pe canapea si vrei sa savurezi un ceai, o cafea sau chiar o bere rece. In comparatie cu o masa obisnuita, dimensiunile unei mese de cafea sunt mai mici, fiind adaptate pentru fotolii, canapele sau coltare.
Intotdeauna, masa pentru cafea se aseaza in fata unui astfel de element de mobilier, trebuind sa fie putin mai joasa decat fotoliul sau canapeaua. De asemenea, pentru a lasa libertate de miscare si a putea fi folosita cu usurinta, distanta la care se amplaseaza trebuie sa fie de 40-45 de centimetri, fata de canapea.
Formele sunt variate, insa pentru un coltar cu laturi egale se potriveste o masa patrata sau rotunda, in timp ce pentru un coltar in forma de L se recomanda o masa dreptunghiulara sau ovala.
Masa consola
Daca dispui de o locuinta spatioasa, poti completa mobilierul cu una sau mai multe mese tip consola, care te ajuta sa umpli spatiile goale. Datorita sertarelor sau politelor cu care este prevazuta, o astfel de masa poate servi ca spatiu de depozitare.
Masa consola are si un rol decorativ, care poate fi amplificat prin amplasarea in partea superioara a unei oglinzi. De asemenea, constituie si un bun suport pentru diferite decoratiuni.O astfel de masa te ajuta sa pui in valoare si spatiul de pe un hol lung si ingust, pe care nu il poti folosi altcumva decat ca zona de tranzit.
Masa auxiliara
Daca masa consola este recomandata pentru locuintele cu un spatiu generos, masa auxiliara este ideala pentru cele cu camere de dimensiuni mai modeste. Aici nu poti amplasa prea multe elemente de mobilier, pentru ca iti vor „fura” din spatiul oricum limitat pe care il ai la dispozitie.
In acest caz, cea mai buna alternativa o reprezinta una sau mai multe mese auxiliare. Multifunctionalitatea este principala calitate a unei astfel de mese, care poate fi folosita in mai multe scopuri. Astfel, o masa mai inalta poate servi ca suport pentru ghivece de flori, etajera sau spatiu de depozitare pentru lucruri pe care le folosesti frecvent.
In acelasi timp, amplasata langa un fotoliu, o masa auxiliara joasa se transforma intr-o masuta pentru cafea, iar la capul patului poate servi foarte bine ca noptiera.O locuinta moderna are nevoie de mobila de calitate, asa cum sunt mesele premium de la Nordashop, asa ca nu ezita sa arunci o privire pe oferta de aici!