Daca intrebi un grup de oameni care este mancarea lor preferata, cu siguranta mai mult de un sfert dintre acestia vor plasa pizza in topul preferintelor lor. Pizza este unul dintre cele mai populare alimente chiar si in Romania si, indiferent daca provine dintr-un restaurant de tip fast-food, din raionul de congelate al supermarketului, dintr-un stand micut pe strazile din centrul Bucurestiului sau dintr-o pizzerie renumita cu specific italian, acest preparat pare intotdeauna sa aiba un gust excelent.
Dar aceasta combinatie magica de aluat, branza si sos nu a venit pe lume in forma pe care o cunoastem astazi si exista numeroase lucruri pe care iubitorii de pizza nu le cunosc inca despre acest fel de mancare! Iata cateva dintre ele:
1.Rosiile nu au fost intotdeauna o componenta cruciala pentru pizza
Pizza a existat cu mult inainte ca exploratorii europeni sa aduca pentru prima data rosiile din Lumea Noua la sfarsitul anilor 1500. In cele din urma, dup ace rosiile si-au facut prezenta pe scena culinara, acestea au devenit devenit o componenta esentiala a pizzei pe care o cunoastem astazi.
Nimeni nu stie exact cine a fost prima persoana care a adaugat rosii pe pizza, dar cu totii ar trebui sa fim foarte recunoscatori pentru aceasta alegere.
2.Pizza Margherita nu este un simbol al Italiei.
Povestea spune ca pizza a devenit celebra in afara orasului Napoli in 1889, cand un brutar local pe nume Raffaele Esposito a creat trei pizza pentru regina Margherita care, impreuna cu sotul ei, regele Umberto I, se aflau intr-un turneu in Italia.
Reginei i-a placut versiunea cu branza si rosii, busuioc si mozzarella si s-a intamplat sa se potriveasca perfecr cu culorile steagului italian. Reginei i-a placut atat de mult, incat Esposito a numit pizza dupa ea.
Singura problema este ca povestea nu este intocmai adevarata. Istoricul Scott Wiener subliniaza faptul ca Italia a fost unificata abia in 1889, deci este putin probabil ca vreun brutar napolitan sa vrea sa expuna cuorile steagului in acel mod. Mai mult, scrisoarea de recunostinta pentru pizza de la gospodaria regala pe care o afiseaza Pizzeria Brandi pare a fi falsa si pare sa fi fost doar un truc de marketing.
3.Pizza americana este diferita de cea italiana
Cand facem o comanda de pizza, avem sute de restaurante dintre care putem alege. Ei bine, acestea ne pun la dispozitie sortimente care mai de care mai surprinzatoare, iar acest lucru are o alta poveste in spate.
Migratia italiana catre SUA la sfarsitul anilor 1800 a dus la popularitatea pizzei in America, care s-a facut remarcata cu adevarat in anii 1950 odata cu proliferarea restaurantelor de tip fast-food. Trei dintre cele mai mari lanturi de fast-food din lume sunt restaurantele americane de pizza: Pizza Hut, Domino’s si Hunt Brothers.
Astfel, daca vei comanda o pizza de la un restaurant American vei observa ca este destul de diferita de cea italiana. Crustele de pizza italiene tind sa fie mai subtiri si nu atat de incarcate cu toppinguri. Americanii au inventat sute de stiluri de pizza, inclusiv New York(feliile mari), Chicago (crusta groasa) si Detroit (pizza patrata).
4.Pizza hawaiana a fost inventata de un canadian.
Pizza cu ananas este atat de dezaprobata de unii, si totusi atat de indragita de altii. Ei bine, in 1962, Sam Panopoulos a decis sa puna niste sunca si ananas pe o pizza la unul dintre restaurantele sale din Ontario. El a afirmat ca a facut acest lucru doar pentru distratcie, dar rezultatul a fost unul cu adevarat delicious.
Panopoulos a numit-o pizza hawaiana dupa marca de conserve de ananas pe care a folosit-o. Amestecul de toppinguri dulci si sarate a prins destul de bine in acea perioada, iar pizza hawaiana a ramas un preparat foarte indragit chiar si in zilele noastre!
Vrei sa faci chiar tu o pizza la tine in bucatarie? BakingWiz iti pune la dispozitie numeroase retete dintre care poti alege. Fie ca esti fanul pizzelor vegentariene, al celor cu ananas sau al sortimentelor bogate in carne, aici vei gasi numeroase retete usoare si distractive!