4 lucruri bine de stiut daca vrei sa te apuci de prelucrarea lemnului

Prelucrarea lemnului este un domeniu in care ai sanse mari de reusita, pentru ca oricand va exista cerere pentru mobila si alte obiecte confectionate din acest material. Totusi, inainte de a porni o afacere in acest domeniu, trebuie sa stii in ce te bagi, iar noi isi vom spune cele mai importante lucruri de care sa tii cont.

 Dotarile minime ale unui atelier de prelucrare

Pentru a deschide un atelier de prelucrate a lemnului, ai nevoie de o serie de unelte si utilaje indispensabile in acest domeniu. Astfel, ca unelte iti trebuie ciocan, ferastrau, metru de tamplarie, rindea, compas de tamplarie, dalti de diferite tipuri si dimensiuni. Pentru operatiunile mai complexe, aceste unelte nu sunt suficiente, asa ca trebuie sa completezi dotarea atelierului si cu o serie de utilaje si unelte automate. Dintre acestea cele mai importante sunt fierastraul pendular, strungul pentru lemn, masina de insurubat cu impact, masina de slefuit si masa cu circular.

La toate acestea, se mai adauga  o serie de lucruri care pot fi trecute la capitolul „consumabile”. Vorbim aici de cuie de diferite dimensiuni, suruburi si piulite, lacuri, vopsele, uleiuri, chit pentru lemn, cleme, creioane de tamplarie si adezivi.

Nu in ultimul rand, la fel de important este si bancul de lucru, care trebuie sa fie suficient de spatios si sa aiba mai multe sertare.  

Nu ai nevoie de o investitie foarte mare

Daca locuiesti la casa si dispui de o magazie sau un garaj, iti poti amenaja aici atelierul, scutind astfel niste cheltuieli cu chiria. Pentru inceput, iti poti procura doar ustensilele strict necesare pe care sa le folosesti efectuand lucrari mai putin importante, pana iti intri in mana. Pe masura ce vei deprinde tainele prelucrarii lemnului poti incepe sa preiei si comenzi mai importante, iar cu banii astfel castigati sa iti extinzi dotarea atelierului. Cu utilaje mai performante, lucrurile vor merge mai usor, vei putea sa onorezi mai multe comenzi si astfel sa te gandesti si la extinderea atelierului. Cand nu vei mai putea sa faci fata singur, poti sa faci si angajari, iar atunci deja poti spune ca ai ajuns departe.     

Cum sa iti alegi materia prima

Cand ne referim la materie prima, bineinteles ca este vorba de lemn, iar alegerea acestuia este foarte importanta, mai ales cand esti neinitiat. Exista mai multe esente mai mult si mai putin cerute pe piata, iar tu nu trebuie sa te orientezi direct catre cele mai cautate. Pana iti formezi mana e bine sa lucrezi cu lemn de esenta mai moale precum rasinoasele.

Apoi, cand alegi lemnul cu care vei lucra, trebuie sa fii atent si la nivelul de umiditate. Daca vei lucra cu el la interior, lemnul trebuie sa aiba o umiditate intre 8 si 12%, iar pentru prelucrarea la exterior acesta poate avea o umiditate intre 14 si 18%. In caz contrar, lemnul risca sa se crape sau sa se curbeze in timpul prelucrarii.

Nu uita echipamentul de protectie

Ca in orice domeniu, prelucrarea lemnului presupune anumite riscuri la locul de munca, de aceea se impune folosirea unui echipament de protectie adecvat. In primul rand, ochii trebuie protejati de aschiile de lemn care sar in timpul procesului de prelucrare, asa ca ai nevoie de o pereche de ochelari de protectie, sau de o casca cu viziera, care sa iti protejeze intreaga fata. Castile pentru urechi te protejeaza de zgomotul puternic facut de utilaje, dar si de aschiile de lemn care pot patrunde in pavilionul auditiv. In acelasi timp, manusile iti protejeaza mainile de aschii, iar bocancii cu bombeu metalic te scutesc de probleme cand se intampla sa iti cada un ciocan sau o bucata masiva de lemn pe picior.

 

Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere daca vrei sa demarezi o afacere in domeniul prelucrarii lemnului, si sa ai succes in acest demers.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.