4 intrebari pe care sa le pui cand alegi dentistul copilului tau

16% dintre copiii de scoala generala au dezvoltat dental anxiety. Daca un mod sigur prin care poti diminua temerile copilului tale este sa te asiguri ca gasesti cel mai potrivit dentist pentru el – atunci care e cea mai mare greseala pe care o poti face? Sa alegi un stomatolog „la intamplare” sau doar pentru ca este cel mai apropiat de tine. Deci, daca vrei sa gasesti cel mai bun serviciu dental pentru copilul tau, specialistii de la Passionate Clinic te sfatuiesc sa te ghidezi dupa aceste 4 intrebari:

1. Este un specialist pedodont?

Un dentist poate fi grozav in ceea ce face, dar daca nu il poate ajuta pe cel mic sa se simta confortabil si in siguranta in timpul procesului, nu va fi o potrivire intocmai buna. Pentru ca pediatria este atat de diferita de alte ramuri ale stomatologiei, este vital sa te asiguri ca alegi un specialist pedodont – poate tu te-ai tratat la un specialist endodont Iasi – un specialist grozav – dar daca nu lucreaza cu cei mici, nu va putea sa ii ajute sa treaca peste teama de dentist. Dar va fi un indrumator grozav pentru un pedodont bun.

Copiii sunt speriati de lucrurile pe care nu le inteleg. De aceea e atat de important sa alegi un specialist-pediatru, care poate explica pe intelesul lor ce se va intampla, care sa-i reconforteze si sa se asigure ca cei mici se simt in siguranta. Pentru medicul pedodont, sa creeze un spatiu confortabil pentru copil este o prioritate.

2. Are specialistul recenzii pozitive?

Cum spuneam la inceput, daca alegi un stomatolog doar pentru ca e aproape de casa sau pentru ca e in drumul tau spre job te supune unui risc: acela de a avea un copil cu teama de stomatolog, care se va transforma intr-un adult cu dental anxiety. Ce poti face in schimb? Documentare, documentare, documentare.

Asigura-te ca il cauti pe medicul respectiv pe retelele de socializare, ca ii citesti recenziile de pe site si poate chiar intri in contact cu alti fosti pacienti ca sa te asiguri ca este un specialist potrivit pentru cel mic.

3. Il va educa pe cel mic?

In copilarie, vizita la dentist este mai mult decat un check-up al starii de sanatate. Este un proces, o calatorie inspre educatie – primele experiente la dentist ale copilului le vor influenta pe cele pe care le va avea la maturitate.

E important sa cauti un stomatolog care sa vrea sa iti educe copilul, nu doar sa il trateze – sa il ajute sa deprinda obiceiuri sanatoase si o rutina corespunzatoare de ingrijire. Sa ii explice – desigur, pe intelesul lui – fiecare pas: de la ce sunt plombele pana la de ce e nevoie de coroane dentare Iasi chiar si pe dintii de lapte; un specialist care sa il invete cum sa se spele corect pe dinti si de ce ar trebui sa o faca.

Dincolo de simtul confortabilului, stomatologul celui mic trebuie sa aiba asupra sa simtul educatiei: sa devina un formator de opinie pentru micutul pacient.

4. …Te va educa si pe tine?

Un stomatolog bun va incerca intotdeauna sa creeze o legatura reala intre el, parinti si cel mic – va forma practic o punte, o conexiune si va incerca sa te educe si pe tine inspre a avea mai multa grija de sanatatea orala. Nu face acest lucru ca sa iti arate superioritate, dimpotriva: o face pentru ca stie ca tu esti principalul exemplu al celui mic.

Cand copilul te vede facand ceva, va copia, inevitabil – pentru ca esti etalonul sau principal. De aceea, un stomatolog potrivit pentru cel mic se va asigura ca tu continui educatia pe care el i-o ofera copilului si acasa, dar si ca setezi un exemplu impecabil.

In final, nu uita ca stomatologul potrivit nu e cel care e cel mai aproape de casa – e cel care este cel mai aproape de tine. Cauta un specialist cu care sa simti ca ai o conexiune – atat tu, cat si cel mic – si nu alege un serviciu doar pentru ca e in proximitatea ta spatiala sau pentru ca e mai accesibil. Tine minte ca primele vizite la stomatolog…chiar nu se uita niciodata. Si interactiunea copilului cu mediul stomatologic va influenta drastic atitudinea pe care o va avea fata de sanatatea orala ca adult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.