4 bauturi perfecte pentru o cina festiva

Din meniul unei mese festive nu au cum sa lipseasca bauturile, insa alegerea acestora nu trebuie facuta la intamplare. Exista mai multe categorii de bauturi care pot fi servite la un anumit moment si alaturi de anumite feluri de mancare, iar in calitate de gazda trebuie sa stii ce si cand sa alegi. Daca nu esti sigur de alegerile tale, citeste acest material si vei afla care sunt bauturile pe care le poti pune pe masa la o cina festiva, dar si cum trebuie sa le servesti.

Vermut

Nu intamplator am trecut vermutul in capul listei, pentru ca acesta este o bautura care poate fi servita in deschidere, inainte de primul fel de mancare. Tocmai de aceea, vermutul este incadrat in categoria bauturilor aperitive, fiind cea mai cunoscuta licoare din aceasta gama. Pentru cine nu stie, vermutul este un vin putin mai alcoolizat si aromatizat cu pelin si diferite ierburi sau chiar condimente.

Vermutul rosu este servit, de obicei, simplu si rece, fara a fi combinat cu alte bauturi. De cealalta parte, vermutul alb poate fi servit simplu, insa, de cele mai multe ori, este folosit ca ingredient pentru diferite cocktailuri. 

Vin

Vinul este cea mai consumata bautura la orice masa festiva, insa nu este indicat sa oferi invitatilor un singur sortiment. Vinul trebuie sa se potriveasca felurilor de mancare servite, astfel ca alegerea sa se face si in functie de ce ai pus in farfurie. Cea mai simpla regula referitoare la servirea licorii lui Bachus impune ca vinurile albe sa fie servite cu preparate pe baza de carne alba, in timp ce la carnea rosie sunt potrivite vinurile de aceeasi culoare.

Astfel, pentru felurile pe baza de carne de pasare, peste si fructe de mare, trebuie sa servesti intotdeauna vin alb, in timp ce la mancarurile cu porc, vita, oaie sau vanat vinul rosu face legea.De asemenea, vinul poate fi servit si la desert, insa de aceasta data este vorba doar despre soiuri dulci si aromate. 

Coniac

Dupa o masa buna, parca nimic nu este mai potrivit decat un coniac de calitate superioara, savurat in tihna. Pentru ca invitatii sa se bucure din plin de aceasta experienta, coniacul trebuie servit in pahare speciale, cu o cupa in forma de lalea, sustinuta de un picior scurt.

Deschizatura ingusta a cupei permite aromei coniacului sa se mentina in pahar; pe de alta parte, baza cupei poate fi tinuta in podul palmei, astfel incat bautura sa se incalzeasca usor de la temperatura corpului. Pentru un eveniment special, este recomandat sa alegi un coniac mai vechi, maturat cel putin 4-5 ani. Cele mai fine coniacuri sunt cele care au o vechime mai mare de 10 ani, usor de recunoscut dupa culoarea mai inchisa.

Sampanie

Sa nu uitam ca vorbim despre o masa festiva, asa ca ar fi o mare greseala ca sampania sa lipseasca din peisaj. De Revelion, este clar pentru toata lumea ca sampania se desface la miezul noptii, insa putini stiu care este momentul oportun pentru a servi aceasta bautura si cu alte ocazii.

In general, sampania se desface spre sfarsitul mesei, inainte de desert, insa aceasta  nu este o regula general valabila. La fel de bine, sampania poate fi servita alaturi de preparate grase sau sarate, dar si in deschiderea evenimentului, ca aperitiv.

Nu trebuie sa scapi din vedere nici bauturile non-alcoolice, la fel de importante la o masa festiva. Apa plata sau/si minerala trebuie sa fie la discretie alaturi de mai multe tipuri de racoritoare.

In permanenta, pe masa trebuie sa fie si bauturile alcoolice si cele racoritoare, iar atunci cand o sticla se goleste trebuie inlocuita cat mai repede cu alta plina.Tine cont de toate acestea si vei reusi sa fii de fiecare data o gazda perfecta, pentru care organizarea unei cine festive nu are niciun secret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.