Un headhunter de la Talent Stream este responsabil pentru identificarea, contactarea si apoi convingerea de profiluri rare, sau profile aflate in tensiune pe piata, sa se alature companiei clientului sau. In general, lucreaza pe posturi de executie cu responsabilitati inalte deoarece acestea sunt profilurile care sunt cele mai strategice si mai complexe de recrutat.
Termenul „Head hunter” provine de la numele functiei tradus literal din engleza „Head hunter”. El iese in evidenta fata de recrutorul traditional datorita abordarii sale diferite. Headhunter-ul este adesea un consultant independent, dar poate face parte si dintr-o firma de recrutare, precum Talent Stream.
Care este diferenta dintre un recrutor clasic si un headhunter?
Recrutorul traditional care lucreaza intr-un departament de resurse umane este mai mult intr-o abordare „pasiva”. Adica va astepta sa vina candidatii la el postand oferte de angajare pe multe platforme. De asemenea, va avea grija de brandul sau de angajator pentru a-si maximiza sansele de a atrage candidati. Acest lucru se mai numeste si recrutare inbound.
Citeste si: Ce inseamna headhunting?
Headhunterul se pozitioneaza intr-o abordare cu totul diferita, nu asteapta ca sa fie contactat de catre candidati. Este foarte „direct”, el este cel care ia initiativa de a identifica candidatii, de a-i contacta si apoi incearca sa-i convinga sa-si paraseasca pozitia actuala pentru oportunitatea clientului sau. Pentru aceasta va folosi in principal biblioteci de CV -uri, retele sociale profesionale, baze de date interne, evenimente, reteaua acesteia etc.
De ce companiile angajeaza un headhunter?
Astazi, companiile de toate dimensiunile angajeaza un headhunter. Iata cele mai comune motive:
- Nu exista o echipa interna de HR
- Echipa de HR este coplesita si nu se poate ocupa de toate nevoile
- Oferta de munca a fost deschisa de prea mult timp fara sa fi primit o cerere relevanta.
Iata cele 4 avantaje ale unui headhunter:
- Headhunter are o abordare foarte directa si nu asteapta sa vina candidatii la el
Cu un vanator de capete, el isi activeaza agenda de adrese si strabate bibliotecile de CV pentru a gasi perla rara. Nu este intr-o abordare „pasiva” sa astepte cererile. Intr-adevar, un vanator de capete are putin interes sa-si publice cercetarile pe panourile de locuri de munca traditionale.
Intr-adevar, vanatorul este adesea chemat a doua oara dupa ce publicarea ofertelor de catre HR-ul companiei nu a facut nimic. Prin urmare, el trebuie sa caute „surse” de candidati prin alte mijloace, mult mai directe. Nu trebuie sa piarda timpul.
- Un bun headhunter are o retea puternica de talente
Headhunter cu experienta are o baza de date interna a candidatilor cu care a facut schimburi in ultimii ani si ii poate contacta cu usurinta pe cei mai buni de indata ce are un nou proiect de cercetare.
Acesta este motivul pentru care este foarte important sa alegi o companie de headhunting sau de recrutare cu experienta semnificativa in industria/sectorul tau.
- In general, vanatorul de capete este platit pentru rezultat
Daca intr-adevar nu poti recruta, nu ezita sa apelezi la un headhunter. Aceasta va fi platit doar daca angajezi unul dintre candidatii pe care ti i-a sugerat.