Zgomotele puternice, deranjante, ce vin din exteriorul locuintei, iti pot afecta activitatea curenta, de zi cu zi. Desi legislatia permite anumite intervale orare pentru realizarea activitatilor zgomotoase, exista situatii cand, din considerente constructive, peretii nu reusesc sa faca fata nici chiar celor mai mici zgomote. In acest caz, izolatia fonica este complet justificata, pentru ca iti poate proteja linistea de zgomotele intruzive.
Cum iti poti izola fonic locuinta, in functie de pozitionare?
Izolarea tavanului pentru protectie in plan vertical
Adesea, cele mai puternice zgomote se propaga in plan vertical, iar una dintre situatii este reprezentata de sunetele venite de la vecinii de la etajul superior. Placa de beton delimiteaza locuintele in plan vertical, insa nu are niciun rol in ceea ce priveste izolarea fonica. Chiar si in ipoteza in care placarea superioara, peste placa, este realizata din parchet, acesta nu va reusi sa retina zgomotele, drept pentru care este deosebit de important sa avem in vedere si izolarea tavanului.
Izolarea fonica a tavanului se poate realiza folosind tavan fals casetat din fibra minerala, material care retine sunetul, functionand ca o bariera in ceea ce priveste propagarea acestuia. Pe langa faptul ca este un excelent izolant fonic, tavanul fals cu fibra minerala poate masca eventualele sisteme sau instalatii: sisteme de iluminat, fire sau sisteme de ventilatie.
Izolarea peretilor pentru protectie in lateralele locuintei
Problema zgomotelor care traverseaza peretii este una foarte importanta, mai ales ca multe constructii sunt realizate din beton, material care amplifica sunetele, in loc sa le scada din intensitate.
Daca in cazul tavanului lucrurile sunt clare, pentru pereti poti folosi materiale diferite, care sa iti ofere si posibilitatea sa te bucuri de un finisaj deosebit.
Lambriul
Lambriul poate fi o solutie de izolare fonica fiindca lemnul este materialul care permite, cel mai putin, zgomotului sa se propage. Pe langa lemn, situatia ideala ar presupune si un strat de aer intre perete si stratul de acoperire, insa acest lucru nu este posibil intotdeauna, deoarece ne dorim ca sistemele de izolare sa adere la stratul suport. Lambriul ofera si o solutie de finisare eleganta, rafinata, in simplitatea sa, iar daca montajul este facut in mod corect, sansele ca zgomotele sa se propage scad in mod simtitor.
Placare cu placi de gips carton
Peretii din gips carton au performante ridicate din punct de vedere al protectiei acustice, asa ca placarea cu acest material poate fi o solutie daca vrei sa sapi de zgomote. Plus ca si montarea e usoara, direct pe profile metalice, lucru relativ facil de realizat. Placile de gips carton ofera o duritate relativ mare si rezistenta, chiar si la socuri mecanice, insa izolatia realizata in acest fel trebuie sa fie pe cat posibil protejata pentru a te putea bucura de performantele sale pentru cat mai mult timp.
Placari cu polistiren
Polistirenul este un material izolant cu proprietati foarte bune din punct de vedere termic, insa, din punct de vedere acustic nu e la fel de apreciat. Zgomotele sunt reduse atunci cand este folosit polistirenul, deoarece si el functioneaza ca o bariera, insa nu izoleaza atat de bine impotriva zgomotelor, asa cum ti-ai dori.
Este important ca, inainte sa alegi un anumit tip de material pentru realizarea izolatiei fonice, sa stii care sunt caracteristicile fiecaruia, astfel incat sa achizitionezi cea mai buna varianta. Izolatia fonica este importanta, deoarece ea ne asigura confortul acustic, lasandu-ne sa ne bucuram de liniste in interiorul locuintelor noastre.