Tot mai multi antreprenori se indreapta catre domeniul agriculturii atunci cand se decid sa inceapa o afacere, pentru ca este un sector economic de viitor, in conditiile in care problemele legate de hrana sanatoasa au devenit tot mai importante pentru intreaga societate.
Un business in agricultura are cateva elemente specifice, de aceea este diferit fata de un start-up din domeniul tehnologiei sau o afacere in zona de productie industriala.
Iata care sunt cele mai importante lucruri de care ai nevoie cand vrei sa pornesti o afacere in agricultura:
1.Plan de lucru pentru afacere in agricultura
Realizeaza un plan de afaceri care sa cuprinda detaliile de organizare, obiectivele pe termen scurt si mediu, resursele de care ai nevoie si planificarea activitatilor in functie de prioritati.Evalueaza potentialul terenului, verifica accesul la utilitati si nu in ultimul rand disponibilul de forta de munca in satul sau orasul unde vei demara afacerea. Sunt multe oportunitati de business rural, dar asigura-te ca ai ales-o pe aceea potrivita pentru resursele pe care le ai la dispozitie.
Trebuie sa estimezi corect posibilitatile tale financiare si volumul de productie pe care poti sa il realizezi. Pe baza acestor criterii, decide in ce domeniu o sa activezi: cultura de cereale sau plante tehnice, legumicultura, pomicultura, ferma de crestere a animalelor.
Dupa ce ai ales amplasamentul afacerii, realizeaza o lista cu investitiile de care este nevoie: amenajarea terenului, racordul la utilitati, nevoia unor constructii noi sau modernizarea spatiilor existente, necesarul de scule si utilaje.
2.Utilaje agricole potrivite pentru zona si specificul culturii
In functie de specificul afacerii tale, o sa ai nevoie de anumite utilaje agricole pe care poti sa le achizitionezi de la dealeri autorizati, care ofera si facilitati de leasing, modele second hand sau achizitionare in rate.Consulta-te cu specialisti agronomi si fermieri cu experienta, ca sa alegi modele potrivite pentru tipul de sol, caracteristicile culturilor si suprafata pe care urmeaza sa o lucrezi cu acele utilaje.
Daca vrei sa pornesti o afacere in agricultura de cultivare si comercializare cereale, legume sau fructe o sa ai nevoie de linii de productie, sortare si ambalare cu benzi transportoare din cauciuc care sa reziste in conditii extreme de vreme si sa fie fiabile pentru o perioada indelungata.
Este important sa alegi modelul potrivit ca sa realizezi incarcarea cu usurinta a camioanelor, chiar si atunci cand manipulezi saci grei si voluminosi. Asigura-te ca beneficiezi de posibilitatea de ridicare si coborare a benzii transportoare, iar sistemul de tractare este compatibil cu celelalte utilaje pe care le folosesti: tractor, nivelator, combină sau culegător.Realizeaza un stoc de piese de schimb si scule de prima necesitate, pentru ca se defecteaza destul de des, din cauza utilizarii intensive.
3.Surse de finantare pentru o afacere in agricultura
Exista numeroase surse de finantare pentru o afacere in agricultura: fonduri europene nerambursabile, ajutoare de stat, subventii, credit agricol de la institutii bancare si entitati non-financiare. Studiaza toate posibilitatile si alege varianta potrivita pentru tine, in conditiile in care recolta agricola presupune eforturi si riscuri specifice, legate de seceta, productivitate, organizarea productiei si asigurarea necesarului de forta de munca sezoniera.
In cadrul programelor comunitare de sprijin a activitatii agricole, poti sa accesezi fonduri europene nerambursabile pentru: sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta modernizarea exploatatiilor agricole, instalarea tinerilor fermieri, crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi, renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale.Pregateste temeinic toate lucrurile de care ai nevoie cand vrei sa pornesti o afacere in agricultura, fii ambitios si consecvent, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.