Achizitia de anvelope noi este o investitie pentru siguranta ta in trafic. Cele patru cauciucuri ale automobilului tau reprezinta singura interactiune a masinii cu partea carosabila si influenteaza manevrele importante de accelerare, franare si viraj. De felul cum se comporta anvelopa pe suprafata de drum in orice conditii atmosferice depinde aderenta si stabilitatea pe care le ai la volan. Iata ce trebuie sa urmaresti inainte de-a cumpara un set de anvelope noi.
Dimensiunile
Fiecare masina are nevoie de anvelope de anumite dimensiuni. Daca nu le cunosti, este suficient sa citesti pe flancul rotilor montate deja pe masina ta. O alta sursa de aflare a cauciucurilor potrivite si omologate pentru autovehiculul tau este cartea de identitate a vehiculului. Acolo, pe langa dimensiunile standard, sunt inscrise si valorile pe care le poti echipa legal pe masina, pentru care ai omologare din partea Registrului Auto Roman. Dimensiunile sunt vizibile pe flancul anvelopei sub forma unei succesiuni de trei numere, dintre care primul arata latimea benzii de rulare, in milimetri; cel de-al doilea este un raport procentual intre aceasta latime a benzii si flancul anvelopei; ultimul numar, precedat de litera R de la tipul anvelopei Radial, este diametrul rotii sau dimensiunea jantei, in inchi. Pe Anvelope Autobon gasesti toate tipurile de anvelope in functie de dimensiuni, de marca automobilului sau de numele producatorilor de pneuri.
De vara, de iarna, all season
In afara de uzura peste masura si de incidentele si accidentele suferite in trafic, principalul motiv pentru care se inlocuiesc cel mai des anvelopele este trecerea de la un sezon calendaristic la altul.
Producatorii de anvelope au lansat modele speciale pentru cele doua mari sezoane, rece si cald. Acestea ofera performante superioare in trafic, in conditiile de clima pentru care au fost produse. In tara noastra, obligatorii sunt doar anvelopele de iarna, atunci cand circuli pe suprafete de drum public acoperite cu zapada, polei, gheata sau alte derivate, indiferent de perioada calendaristica.
Totusi, se recomanda sa nu circuli vara cu cauciucuri de iarna, nici invers, deoarece performantele acestora scad foarte mult la temperaturi sau conditii de clima din extrema cealalta. Un cauciuc de vara este conceput mai rigid si are o suprafata de rulare desenata pentru a face mai usoara trecerea de la suprafata de carosabil uscat la cea umeda din cauza ploilor frecvente.
La polul opus se afla cauciucurile de iarna, mult mai groase si mai moi, pentru a facilita trecerea peste portiuni de zapada, gheata, antiderapant, gropi sau alte obstacole aparute in sezonul rece. Daca in zona unde locuiesti iernile nu sunt atat de grele, poti opta pentru anvelope all season. Acestea au marele avantaj ca te scutesc de inlocuirea seturilor la fiecare sase luni si de grija adapostirii in bune conditii a rotilor pe care nu le echipezi pe masina.
Premium, medii sau de buget
Numele brandului producator de anvelope este al treilea detaliu de care trebuie sa tii cont. Acestea se impart in trei mari categorii: premium, medii si de buget. Producatorii premium sunt cei mai renumiti, au o traditie indelungata, echipeaza inca din fabrica cele mai bune masini, insa au si un pret pe masura calitatii. In clasa de mijloc poti regasi nume cunoscute de producatori de anvelope, cu modele de calitate la preturi accesibile.
Producatorii de buget trebuie alesi doar dintre numele cunoscute. Pentru a acoperi acest segment de piata, brandurile mari au achizitionat fabrici mai mici de anvelope, aducand un plus de incredere datorita notorietatii. Daca pretul cel mai mic este principalul criteriu de achizitie, alege doar un model in spatele caruia sta o fabrica-mama renumita datorita calitatii.
Cand cumperi anvelope noi, cel mai important este sa se potriveasca masinii tale. Cauta dimensiunile potrivite, alege un brand de incredere si cumpara cauciucurile cele mai potrivite climei din zona in care locuiesti sau circuli mai mult.