3 aplicatii in care ai nevoie de placi compactoare

Placile compactoare sunt de mare ajutor in domeniul constructiilor, in cazul materialelor afanate, care au nevoie de o comprimare a particulelor. Daca vrei sa afli care sunt aplicatiile in care poti avea nevoie de placi compactoare, am realizat o lista a acestora, astfel incat tu sa poti fi mereu informat si pregatit.

Compactari la nivelul solului pentru constructii

Compactarea solului este prima etapa si cea mai importanta de altfel, in realizarea constructiilor de orice tip. Pentru a beneficia de soluri sigure, este nevoie ca acestea sa fie compactate cu placi compactoare si maiuri, tocmai pentru ca particulele de pamant sa reziste incarcarilor.

Exista doua tipuri mari de soluri pe care le poti intalni in santier: soluri granulare si soluri coezive. In vreme ce solurile coezive sunt sigure si permit construirea fara probleme, solurile granulare necesita comprimare, pentru ca dispun de particule libere, care nu vor fi statice. Nu vei putea realiza o fundatie intr-un sol granular, existand mereu pericolul alunecarilor de teren, insa vei putea funda un teren coeziv, acesta putand rezista incarcarilor transmise de fundatie la teren.

Pentru a reduce pericolul alunecarii este realizata compactarea terenului. Solurile granilare pot fi compactate atat in varianta uscata, cat si umeda, iar rezultatul compactarii va fi acela ca structura solului devine mai rigida, mai compacta si mai putin afanata decat in stadiul incipient. 

Este important sa stii ca in anumite cazuri va fi necesara si completarea terenului cu alte straturi de pamant, unele mai performante, pentru a spori astfel rezistenta terenului.

Compactari in lucrari de asfaltare a drumurilor

Realizarea de drumuri presupune acoperirea straturilor de pamant cu amestecuri care fac posibila deplasarea autovehiculelor. Asfaltarea este asadar metoda prin care sunt realizate drumurile, iar pentru a asfalta in mod eficient vei avea nevoie de un compactor performant. In acest caz pot fi folosite si placile compactoare, insa la nivel de santiere mari de lucrari de drumuri sunt folositi mai frecvent cilindrii compactori.

Compactarea asfaltului are rolul de a crea coeziune la nivelul particulelor de asfalt, astfel incat structura realizata sa nu contina goluri. Golurile la nivelul lucrarilor de asfaltare pot conduce la deteriorarea acestora, deoarece aerul in orice structura creaza o bresa.

Acolo unde exista un gol, forta de incarcare va solicita golul, iar pentru ca stratul de acoperire va fi prea subtire el va ceda, ducand la aparitia gropilor. Gropile ingreuneaza traficul, iar de cele mai multe ori pot fi raspunzatoare si de producerea unor accidente.

Compactarea betonului

Atunci cand construiesti este important sa ai in vedere si compactarea betonului. Asa cum am stabilit deja, aerul in orice structura nu este benefic, insa la nivelul betonului lucrurile sunt cu atat mai critice. Betonul trebuie vibrat foarte bine, insa in anumite cazuri se poate compacta tocmai petntru a inlesni comprimarea straturilor.

Golurile in beton pot conduce la acumulari de apa in structura, erodari la nivelul armaturilor sau cedarea elementelor de constructie prin prisma faptului ca zona cu goluri de aer nu va fi la fel de rezistenta ca o zona plina, betonata.

Compactarea suprafetelor este un proces foarte importanta, deoarece acesta aduce un plus de rezistenta oricarui substrat. Este necesar sa cumperi placi compactoare, maiuri sau cilindri compactori in functie de specificul lucrarilor tale si sa te asiguri ca acestea sunt realizate in mod corect, pentru a te asigura ca pericolele sunt inlaturate. 

Este recomandat chiar sa faci o comparatie intre aceste utilaje pentru a afla care dintre ele se potrivesc cel mai bine in cazul lucrarilor tale, aducand astfel un plus de siguranta oricarui proiect de construire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.