O dieta sanatoasa pentru animalul tau de companie, alaturi de multa activitate fizica si plimbari regulate prin parcuri si imprejurimi ii vor oferi acestuia o viata sanatoasa si fara griji. Totusi, este mai usor de zis decat de facut. Care sunt cele mai bune modalitati prin care sa ai grija de dieta cainelui tau si sa ii imbunatatesti calitatea vietii?
Citeste mai jos ce anume ar trebui sa adaugi sau sa imbunatatesti in viata patrupedului tau.
1.Citeste mereu informatiile de pe ambalajul produsului
Orice ai crede despre un brand de hrana pentru caini, cel mai bine este sa citesti informatiile de pe ambalajul produsului. Cate dintre ingrediente sunt naturale si cate nu? Ce grad de procesare contin? Cauta pe Google primele cinci ingrediente (cele mai importante) si vei vedea ce parere au veterinarii despre acestea. Multe pot sa provoace boli sau sa le accentueze pe cele pe care cainele tau s-ar putea sa le aiba.
2.Nu ii oferi doar hrana pentru caini
Niciun nutritionist nu a inventat, pana acum, dieta pentru animale care sa fie compusa doar din hrana umeda si cea uscata de la rafturile magazinelor. Cainele tau are nevoie de multe alte alimente care sa il mentina sanatos.
3.Ofera-i alimente intregi proaspete
Poate ca ai observat ca prietenul tau blanos adora sa manace anumite fructe sau legume alaturi de tine. Daca ele nu fac parte din categoria celor care ii fac rau (ardei, fasole, ceapa, cartofi) hraneste-l cu acestea deoarece il va ajuta sa isi ia multi nutrienti din ele.
4.Confera-i aportul de antioxidati
Acest sfat poate sa para mai degraba pentru oameni, dar si corpurile cainilor functioneaza dupa aceleasi principiu. Inflamatiile din corp pot sa le cauzeze boli, deci este important ca animalele sa consume cat mai putine alimente procesate. Adauga in dieta cainelui tau alimente bogate in antioxidanti si cu rol antiinflamator.
5.Nu prepara carnea termic
In afara de oameni, toate animalele de pe planeta mananca carne cruda. Prin pregatirea termina a carnii se pierd multi nutrienti benefici. De aceea, ofera-i cainelui tau o hrana bogata in carne, dar cruda.
6.Spala bine produsele pe care i le dai
Nu toate alimentele pe care le cumperi sunt ferite de pesticide. Ca sa cureti pesticidele de pe acestea, spala-la in otet de mere. De exemplu, poti sa integrezi in dieta cainelui tau lintea care este bogata in proteine si una dintre cele mai gustoase si nutrititive legume. Spal-o in otet de mere si apoi in apa inainte sa o fierbi.
7.Evita glutenul
Multe dintre alimentele uscate pentru caini constin gluten, ceea ce le poate dauna la nivelul ficatului sau al rinichlor. În stabilirea unei diete pentru caine, discuta cu mediul tau veterinar si analizeaza optiunile – care sunt acele tipuri de alimente care sunt fara gluten.
8.Ofera-i energie cu ulei de nuca de cocos
Spre deosebire de alte tipuri de grasimi animale si vegetale, uleiul virgin de cocos presat la rece este benefic pentru caini. Acesta merge direct in ficat, unde se transforma in energie. Cu cat cainele are mai multa energie, cu atat se bucura mai mult si face mai multa miscare. Astfel, nu va avea probleme legate de obezitate.
9.Nu il alimenta excesiv
Medicul veterinar iti va spune care este cantitatea ideala de mancare pentru varsta cainelui, talia, sar si conformatia lui. Desigur, apetitul s-ar putea sa intreaca recomandarile medicului, dar incearca sa nu il alimenteziin exces si sa nu faca deloc miscare. Alfel va deveni un caine obez care nu se va bucura deloc de viata.
10.Ai grija de dantura sa
Periajul dintilor nu este cea mai frumoasă activitate pe care o vei face cu prietenul tau blanos, dar este absolut necesara daca vrei sa ii mentii sanatatea orala. In functie de disponibilitatea cainelui, da-i si alimente care sa ii curete resturile dintre dinti. Morcovii vor face minuni pentru dintii si gingiile sale.
Uleiul de nuca de cocos de care vorbeam mai devreme este bun si pentru sanatatea sa orala deoarece are proprietati antibacteriene si antifungice, plus ca are un gust bun.
Cainii sunt prietenii nostri si nu vrem sa ii vedem suferind. Multe dintre bolile lor pot sa fie prevenite cu ajutorul unei diete sanatoase.