Indiferent de industria in care lucrezi, sanatatea ta trebuie sa fie pe primul loc. Pe langa faptul ca te ajuta sa reduci riscurile de sanatate specifice industriei, exista anumite „trucuri” care te ajuta si sa lucrezi mai eficient.
Iata cateva sfaturi si idei care te pot ajuta sa lucrezi eficient si sa fii in siguranta:
Cunoaste-ti riscurile
Fiecare job are riscurile lui. Este esential sa cunosti mediul in care lucrezi si sa fii la curent cu pericolele la care te expui, pentru a evita situatii neplacute sau periculoase.
Nu uita sa iei masuri de prevenire in privinta reducerii riscului de accident sau de imbolnavire la locul de munca.
Nu te stresa
De cele mai multe ori orele prelungite de munca, volumul mare de cerinte si task-uri de indeplinit, un feedback negativ din partea colegilor sau a sefilor pot cauza stres si anxietate. Stresul duce frecvent la depresie și probleme de concentrare.
De aceea, daca te simti stresat, este bine sa te adresezi supervizorului tau si sa gasesti o solutie in aceasta privinta.
Ia pauze in mod regulat
Organismul are nevoie de odihna in mod regulat in timpul orelor de lucru, atunci cand te simti complesit de idei si fara putere de concentrare. De aceea este bine sa faci o pauza de 15 minute la fiecare ora; in plus, pauzele ajuta la cresterea productivitatii, iar la sfarsitul programului nu vei fi foarte obosit.
Programeaza-ti cele mai dificile sarcini in momentele in care puterea ta de concentrare este la un nivel inalt, cum ar fi dimineata.
Foloseste echipament ergonomic
Fie ca lucrezi la birou sau iti petreci majoritatea timpului stand in picioare, este indicat sa folosesti mobilier si echipament ergonomic pentru a evita diferite afectiuni (dureri cervicale, afectiuni lombare).
De asemenea, este esential sa iti organizezi zona de lucru, astfel incat tot ceea ce ai nevoie sa fie la indemana, fara a fi nevoit sa te ridici sau sa te rasucesti brusc.
Protejeaza-ti spatele
Daca lucrezi in mediul constructiilor spre exemplu, evita sa ridici sau sa transporti un obiect greu, foloseste mai bine o roaba sau o banda transportoare.
Daca nu ai un astfel de instrument la indemana, tine obiectul greu aproape de corp si ridica-te cu muschii coapsei.
Poarta echipament de protectie
Daca sunt folosite corect, echipamentele precum casca de protectie, ochelarii de protectie, manusile sau masca pot reduce semnificativ riscul de accident la locul de munca.
Daca esti in cautarea celor mai potrivite si utile echipamente de protectie profesionale Dispotrading.ro vine in ajutorul tau.
Renunta la consumul de alcool sau droguri
Consumate chiar si in cantitati mici, alcoolul si drogurile pot duce la pierderea simtului coordonarii, o viteza de reactie redusa, probleme de vedere si de judecata, iar toate acestea cresc riscul producerii unui accident.
In plus, studiile au aratat faptul ca alcoolul și drogurile sunt un factor care contribuie la aproximativ 3% din cazurile de deces la locul de munca.
Renunta la consumul de alcool si droguri pentru a evita accidentele si pentru a fi in siguranta!
Raporteaza conditiile nesigure de lucru
Pentru a nu te pune in pericol nici pe tine, nici pe colegii tai, informeaza supervizorul despre orice conditie nesigura de munca. El este obligat legal sa se asigure ca angajatii sai isi desfasoara activitatea in siguranta.
Vorbeste despre orice nelamurire
Un mediu de lucru eficient si sigur presupune si clarificarea tuturor problemelor ce pot aparea la locul de munca. Angajatorul trebuie sa fie informat de toate nelamuririle pe care angajatii sai le au.
Cunoaste-ti drepturile
Organizatiile si sindicatele pot oferi informatii si sfaturi despre problemele de siguranta la locul de munca. Este fundamental sa iti cunosti drepturile si obligatiile inainte de-a incepe o colaborare profesionala.